Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Απόφαση αντικαπιταλιστικής συνέλευσης της επιτροπής κέντρου

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μάη η αντικαπιταλιστική συνέλευση κέντρου Θεσσαλονίκης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία κατέληξε στην παρακάτω απόφαση:

Ζούμε στις μέρες μας την εξέλιξη μια βαθιάς, πολύπλευρης και δομικής κρίση του υπαρκτού καπιταλισμού! Οι δυνάμεις του κεφαλαίου, αφού θησαύρισαν οργανώνουν μια ληστεία στους όρους εργασίας, ελευθερίας και ζωής των εργαζόμενων για να ξεπεράσουν την κρίση! Κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, μάνατζερ και golden boys του νεοφιλελευθερισμού, απαιτούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα ελλείμματα και τα ποσά του δημόσιου χρέους που δημιουργούν.
Η κρίση του νεοφιλελευθερισμού εκφράζει τη δομική κρίση του σύγχρονου καπιταλισμού. Δικαιώνονται όσοι επιμένουν ότι πραγματική διέξοδος είναι η κλιμάκωση των αντιστάσεων και διεκδικήσεων, η αμφισβήτηση του καπιταλισμού, η επιμονή στην αντικαπιταλιστική ανατροπή, στην επανάσταση, στην εξουσία των εργαζομένων, στην προοπτική μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.
Φοβισμένοι οι κυρίαρχοι από την έκρηξη του Δεκέμβρη, τις εργατικές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο και την προοπτική μαζικών εξεγέρσεων, στρέφονται κατά των λαϊκών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων: καμεροχαφιεδισμός, αστυνομοκρατίας, ανεξέλεγκτη εργοδοτική τρομοκρατία (Κούνεβα). Αυτά δεν είναι ένδειξη δύναμης, αλλά αδυναμίας. Απαιτείται λοιπόν η διαμόρφωση, μαζική παρέμβαση και ενδυνάμωση μιας σύγχρονης Αριστεράς, ενωτικής και μαζικής, αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής.
Η ΝΔ προχωρά σε μια ληστρική επιδρομή στα συμφέροντα των εργαζόμενων, στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, στηριζόμενη στο ακροδεξιό και ρατσιστικό ΛΑΟΣ. Η κυβέρνηση των δολοφόνων και η πολιτική της αναδεικνύεται σε υπ’ αριθμόν ένα δημόσιο κίνδυνο για το λαό! Πρέπει να ανατραπεί.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ο δεύτερος πυλώνας των δυνάμεων του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού! Το απέδειξε όταν ήταν κυβέρνηση, το αποδεικνύει και τώρα που είναι αντιπολίτευση.
Το ευρώ και η οικονομική κρίση αποκάλυψαν το αποκρουστικό και βαθιά αντιλαϊκό, αντιδημοκρατικό και στρατοκρατικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δε μεταρρυθμίζεται σε Ευρώπη των λαών. Απαιτείται πάλη για τη ρήξη, την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση και διάλυση της ΕΕ!
Διέξοδος από την κρίση δεν είναι οι κυβερνητικές εναλλαγές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ούτε η «αριστερή διακυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ ή η «λαϊκή εξουσία» του ΚΚΕ: και οι δυο κινούνται στο έδαφος του συστήματος. Διέξοδος δεν είναι η περιφρόνηση της μαζικής πολιτικής πάλης από τα αναρχικά ρεύματα και η τυφλή βία.
Η διέξοδος βρίσκεται στους ενωτικούς, μαχητικούς αγώνες, στη αντίσταση, στη σύγκρουση για την ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής διεξόδου από την κρίση. Για να ανοίξει ο δρόμος για την επανάσταση, την εργατική εξουσία με προοπτική το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.
Καμιά κυβέρνηση, παρά μόνο ένα ισχυρό και πολιτικοποιημένο εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, ενωμένο σε μια αντιπολίτευση των «κάτω» μπορεί να ανατρέψει την επίθεση!
Για αυτό απαιτείται η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Η λογική και η πρακτική του υποταγμένου συνδικαλισμού που κυριαρχεί σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, δεν είναι αρωγός, αλλά αντίπαλος των νικηφόρων αγώνων. Το μεγάλο ερώτημα είναι: Πώς ο αγώνας αυτός θα είναι αποτελεσματικός και νικηφόρος; Εμείς πιστεύουμε ότι για να είναι αυτός ο αγώνας αποτελεσματικός και νικηφόρος πρέπει να εμπνέεται από την πεποίθηση στην αναγκαιότητα, αλλά και τη δυνατότητα να αμφισβητηθούν αλλά και ανατραπούν οι καπιταλιστικές σχέσεις εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Αυτό σημαίνει πάλη για την ανάπτυξη αγώνων, την ενοποίηση και το συντονισμό τους. Σημαίνει δουλειά με επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς και το συντονισμό τους, την προώθηση άμεσων και ενοποιητικών αιτημάτων, τη συγκρότηση σωματείων όπου δεν υπάρχουν και την ανασυγκρότηση υπακτών σε ταξικής κατεύθυνση.
Ο αγώνας μας εμπνέεται από την εμπειρία και τις κατακτήσεις των κοινωνικών επαναστάσεων του 20ου αιώνα και πρώτα από όλα από τον Οκτώβρη του 1917, με τα τραγικά λάθη και τις ανεπάρκειές αλλά και με τα διδάγματά τους.
Περισσότερο παρά ποτέ, οι εργαζόμενοι, ο λαός, η νεολαία, χρειάζονται μια Αριστερά ενωτική, πρωτοπόρα σε νικηφόρους αγώνες, της αυτοπεποίθησης, ανατρεπτική αντικαπιταλιστική, που αγωνίζεται για την επανάσταση, την εξουσία των εργαζομένων, το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό!
Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίζουμε
  • τη συγκρότηση της επιτροπής κέντρου κσι την εκλογή συντονιστικής επιτροπής που θα προετοιμάσει την επόμενη συνέλευση και θα παρακολουθεί το κεντρικό συντονιστικό.
  • την αποφασιστική συμμετοχή στην εκλογική μάχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπροστά στις ευρωεκλογές.
  • το ξεκίνημα πρωτοβουλιών ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης στην ΕΥΑΘ.
  • τη στήριξη κάθε αγωνιστικής πρωτοβουλίας για το ζήτημα του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος, το σχεδιασμό για μια σταθερή και ολοκληρωμένη παρέμβαση στο θέμα, καθώς και το άνοιγμα της συζήτησης για μια μόνιμη κίνηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.
  • καλούμε κάθε αγωνιστή στα δικαστήρια την Πέμπτη 7 Μάη (9.30πμ) για να συμπαρασταθούμε στους αγωνιστές Μπαλτούκα και Παπαδογιαννάκη που δικάζονται για τη συμμετοχή τους στη διαδήλωση στα εγκαίνια της ΔΕΘ το 2002 ενάντια στην πολιτική Σημίτη-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ. Να σταθούμε δίπλα σε κάθε διωκόμενο αγωνιστή, να απαιτήσουμε να σταματήσει το καθεστώς δικαστικής ομηρίας. Να μπει τέρμα στην προσπάθεια δικαστικής και οικονομικής εξόντωσης συνδικαλιστών από την εργοδοσία της εταιρίας ΤΖΑΜΠΟ.

Θεσσαλονίκη, 6 Μάη 2009
επιτροπή κέντρου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου