Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Όχι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ

Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι δημόσιο αγαθό

Η ανακοίνωση τις προηγούμενες μέρες από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για μια παραχώρηση του 23% των μετοχών σε «στρατηγικό επενδυτή» είναι ένα νέο επεισόδιο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παραδώσει ολοκληρωτικά το νερό της Θεσσαλονίκης στο κεφάλαιο.
Για άλλη μια φορά δημόσια αγαθά, όπως το νερό, υποδομές φτιαγμένες με τα λεφτά των εργαζομένων, αλλά και οι καθημερινές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας παραδίνονται σε επιχειρηματικά συμφέροντα με διαδικασίες ξεπουλήματος. Η αντικοινωνική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων έρχεται και στην περίπτωση του νερού να βάλει σε προτεραιότητα το κέρδος. Με τη μετοχοποίηση, τους στρατηγικούς επενδυτές κλπ βρισκόμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα όπου η εταιρεία δεν δουλεύει για εξυπηρετήσει κοινωνικές ανάγκες, αλλά για μεγιστοποιήσει το μέρισμα των μετόχων, τα κέρδη.
Η αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ-ΕΕ-κεφαλαίου μετατρέπει σε εμπόρευμα το νερό, ένα αγαθό που το παράγει η φύση. Αυτή η πολιτιτκή που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο και ουσιαστικά συναινεί, πρέπει να σταματήσει, να ανατραπεί.
Σε αυτή την προσπάθεια υπάρχει ανάγκη να στηριχτεί ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΥΑΘ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Τα σωματεία της ΕΥΑΘ δεν πρέπει να δώσουν αυτή τη μάχη μόνα τους.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις της για να διαμορφωθεί ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων στην εταιρεία που αυτή συνεπάγεται, αλλά την οριστική μετατροπή του νερού, αυτού του ζωτικού κοινωνικού αγαθού, σε εμπόρευμα.
Θεσσαλονίκη, 14 Ιούλη 2009

Διαβάστε αναλυτικά τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την ΕΥΑΘ και το νερό ως δημόσιο αγαθό πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου