Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Αποφάσεις της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ 27/3/15

Προσθήκη λεζάντας

Στη συνεδρίαση της 27ης Μαρτίου 2015, η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συζήτησε την εξειδίκευση των αποφάσεων του ΠΣΟ της 15ης Μαρτίου (http://antarsya.gr/node/2988) και τον προγραμματισμό της υλοποίησής τους.

1. Αποφασίστηκε σύγκληση της συνδικαλιστικής γραμματείας την Κυριακή 19 Μαρτίου με στόχο την οργάνωση πλατειάς εργατικής συνέλευσης των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Κυριακή 29 Απριλίου, που θα συζητήσει την παρέμβασή μας στους χώρους  εργασίας (δημόσιο, ιδιωτικό, ελαστική εργασία, ανεργία) στις νέες πολιτικές συνθήκες και την προετοιμασία της Πρωτομαγιάς σαν σταθμό της πάλης του εργατικού κινήματος για την κατάργηση των μνημονιακών μέτρων, τη μη εφαρμογή νέων στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του 2ου Μνημονίου, την αποτροπή 3ου Μνημονίου τον Ιούνιο, με όποιο όνομα και αν πλασαριστεί.

2. Αποφασίστηκε η στήριξη με όλες μας τις δυνάμεις της αντιφασιστικής διαδήλωσης στις 20 Απριλίου, στο δικαστήριο που θα γίνει η δίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής, το πρωί της πρώτης μέρας έναρξής της. Επιδιώκουμε να γίνει υπόθεση του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος διεκδικώντας στάση εργασίας και απεργία που θα βοηθήσει τη μαζική συμμετοχή εκείνη την ημέρα καθώς και να υπάρξει συνέχεια με νέες  αντιφασιστικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

3. Προσανατολιζόμαστε στην οργάνωση κεντρικής εκδήλωσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. «Τρεις μήνες κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛΛ. Η πρώτη αποτίμηση και η αριστερή εργατική λαϊκή αντιπολίτευση. Οι ημερομηνίες και ο χαρακτήρας θα συγκεκριμενοποιηθούν μέσα στην επόμενη βδομάδα. 
  
4.  Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών μας για την μονομερή διαγραφή του χρέους  και της συνολικής πολιτικής παρέμβασης τη νέα περίοδο, θα κυκλοφορήσουν υλικά, αφίσες και προκήρυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσα στην βδομάδα, με τα οποία κάθε τοπική και κλαδική επιτροπή μπορεί να οργανώσει τη δράση της. Στηρίζουμε τις εκδηλώσεις και τις δράσεις της «Πρωτοβουλίας για την διαγραφή του χρέους».

5. Αποφασίστηκε  ότι ξεκινάμε, σε συντονισμό και με τη ΜΑΡΣ και με κάθε άλλη δύναμη που μπορεί να συμφωνήσουμε, μεγάλη καμπάνια γύρω από το θέμα της αναγκαίας εξόδου από το ευρώ/ΕΕ, με κοινό υλικό και στόχο να αποδείξουμε πώς η έξοδος είναι δυνατή, και προσπάθεια ώστε να αυτό να γίνει θέση ευρύτερων κομματιών του κινήματος. Κρίσιμο ζήτημα, ειδικά σήμερα, είναι ο αντιΕΕ αγώνας να γίνεται από την σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων και όχι από την σκοπιά της αστικής διαπραγμάτευσης (Λεπέν/ακροδεξιά ρεύματα), με διεθνιστική προοπτική, σε σύνδεση με το συνολικό μας πρόγραμμα.

6. Αποφασίστηκε η διεξαγωγή της 3ης Συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 21 και 22 Ιούνη, με στόχο τον καλύτερο δυνατό πολιτικό εξοπλισμό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις νέες πρωτότυπες συνθήκες, την οργανωμένη επαφή της με τον μαχόμενο κόσμο, τον ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, κρατώντας σαν σοβαρό κεκτημένο την διαδικασία της συζήτησης και των αποφάσεων για την πολιτική και εκλογική τακτική του Γενάρη.

7.  Αποφασίστηκε η συμμετοχή και η στήριξη στη Διεθνή αντι-ΕΕ Συνάντηση που οργανώνεται από το ΜΑΡΣ στις 27-28 Ιούνη. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσα από την συμμετοχή της θα επιδιώξει να συμβάλει στην επιτυχία της καθώς και σε αντίστοιχες μελλοντικές προσπάθειες.

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί όλες τις τοπικές και κλαδικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να συνεδριάσουν άμεσα και να πάρουν πρωτοβουλίες για την προώθηση της πολιτικής μας στο σύνολό της. Με εξωστρέφεια και δράση, εξορμήσεις και συνελεύσεις  - εκδηλώσεις σε κάθε χώρο και περιοχή, συσπείρωση δυνάμεων πάνω την πολιτική μας. Για το δυνάμωμα του μετώπου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, την ανάπτυξη μιας  δυνατής αριστερής εργατικής αντιπολίτευσης, την ανάπτυξη των συνεργασιών και των συμμαχιών μας με βάση τις αποφάσεις μας.

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Κυριακή 5/4: απεργία στον κλάδο του εμπορίου «Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά! Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!»

Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά!
Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!
Κυριακή 5 Απρίλη 2015 :: απεργία στον κλάδο του εμπορίου
ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ, ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΙΟΥΝΤΑΙ
ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια (Αττική)  syntonistikokyriakes.espivblogs.net
Συντονισμός Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας (Θεσσαλονίκη)


Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Η Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο ενάντια στους χρυσοθήρες




ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία



Θεσσαλονίκη, 27.3.2015
Δελτίο τύπου

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο ενάντια στους χρυσοθήρες

Σάββατο 28/3, 11.30πμ, πλ. ΧΑΝΘ

Η Αντικαπιταλιστική αριστερά – Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο ενάντια στους χρυσοθήρες της Χαλκιδικής που θα γίνει στο Σάββατο 28 Μάρτη, στις 11.30πμ με προσυγκέντρωση στην πλατεία ΧΑΝΘ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Ελ. Χρυσός-Ελντοράντο συνεχίζουν την καταστροφική τους δράση, παρά την αντίθεση του λαού της Χαλκιδικής, ενώ δηλητηριάζουν με τη διχόνοια την τοπική κοινωνία με υποσχέσεις δουλειές και ανάπτυξη. Η επίκληση του νομοθετικού πλαίσιου είναι απλά προσχηματική, γιατί έχει διαμορφωθεί με βάση πολιτικές επιλογές παράδοσης της περιοχής στις ορέξεις των επιχειρήσεων. Όπως στήθηκε, μπορεί να αναιρεθεί, σύμφωνα με το αίτημα του μαχητικού κινήματος για τη σωτηρία της περιοχής.
Παράλληλα επιβάλλεται να σταματήσει εδώ και τώρα η δικαστική ομηρία, οι διώξεις, η κρατική καταστολή και τρομοκρατία σε βάρος των αγωνιζόμενων κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής, που με ευθύνη της κυβέρνησης συνεχίζονται.
Η Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία στηρίζει τον αγώνα ενάντια στο ρήμαγμα της Χαλκιδικής από την κερδοσκοπία και τα συμφέροντα των εταιριών, που στα πλαίσια των μνημονίων έχουν αναγορευτεί για τις κυβερνήσεις υπέρτατος νόμος. Να ηττηθεί αυτή η πολιτική, να δικαιωθεί το αίτημα για τη γη και την ελευθερία, την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Δεν υπάρχουν ούτε «σωτήρες» ούτε περιθώριο αναμονής.
·        Σταμάτημα των εργασιών στις Σκουριές και ακύρωση του επενδυτικού σχεδίου της Ελ. Χρυσός.
·        Σχέδιο αξιοποίησης των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής. Αυτό το σχέδιο μπορεί να διασφαλίσει ένας άλλος δρόμος, αντικαπιταλιστικό, σε ρήξη με την ΕΕ και τη λογική των επενδύσεων “με κάθε κόστος”, με τις συνελεύσεις των κατοίκων να έχουν κυρίαρχο και αποφασιστικό ρόλο, με σεβασμό στο περιβάλλον, χωρίς κανέναν άνθρωπο άνεργο, με τον λαό κυρίαρχο και αφέντη τελικά στον τόπο του.
·        Εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση του ορυκτού πλούτου, απελευθέρωση από τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
·        Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι διώξεις των αγωνιστών, να αποσυρθούν οι κατηγορίες, να καταστραφεί η τράπεζα DNA και να μπει γενικά τέλος στην ποινικοποίηση του αγώνα. Να διαλυθούν τα ΜΑΤ και όλες οι δυνάμεις καταστολής.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Εκδήλωση της T.E. ANTΑΡΣΥΑ Πυλαίας-Χορτιάτη, την Τετάρτη 1 Απρίλη

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΑΠΡΙΛΗ και ώρα 6.30 μμ Στην κοινοτική αίθουσα του Χορτιάτη «Ι.Μανωλεδάκης»

Εκδήλωση-συζήτηση, με θέμα
ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ Ευρώ και ΕΕ
και ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Συντονιστής : Στολικίδης Γιώργος, οικονομολόγος, Εισηγητής : Καπακτσής Αλέκος οικονομολόγος συγγραφέας

Παρεμβάσεις θα κάνουν :

  • Αγαπητός Θανάσης, περιφερειακός σύμβουλος της Ανταρσίας στην Κ. Μακεδονία
  • Κατσίμπα Δάφνη, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και
  • Σταθόπουλος Μανώλης, σχολικός φύλακας-Κέντρο Αγώνα Αριστοτέλους

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Νέος ωμός εκβιασμός της εργοδοσίας – Τέσσερις απολύσεις δημοσιογράφων που δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις


Συνεχίζονται στην εφημερίδα Μακεδονία τα συνεχή σχέδια σφαγής των εργαζομένων από την εργοδοσία της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής, η οποία όλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμόσει κάθε αντεργατικό μέτρο του μνημονιακού οπλοστασίου, με απολύσεις, εκβιαστικές αποχωρήσεις, περικοπές, εκ περιτροπής εργασία, υπογραφή ατομικών συμβάσεων και πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας.
Ο ωμός εκβιασμός της εργοδοσίας αφορά αυτή τη φορά τέσσερις συναδέλφους μας μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ (εκ των οποίων ο ένας μέλος του ΔΣ ΕΣΗΕΜ-Θ και ο άλλος εργασιακός εκπρόσωπος στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) και συγκεκριμενα τους  αγωνιζόμενους συναδέλφους δημοσιογράφους Μπάμπη Μπίκα, Κώστα Κεκελιάδη, Βασίλη Πάγκαλο, Κώστα Σιαμέλη.
Κι όλα αυτά, ενώ η επιχείρηση του Ι.Ρήγα (εκπροσωπούμενου από τη δικηγόρο Β. Σουλοπούλου) χρηματοδοτήθηκε με κρατική χρηματοδότηση που ενέκρινε εν μέσω μνημονίου η προηγούμενη κυβέρνηση ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μόλις πήρε τα χρήματα για να καταβάλει τα οφειλόμενα σε δημόσιο, ταμεία και εργαζόμενους, έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία ένταξης της επιχείρησης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα! Την ίδια στιγμή έθετε σε λειτουργία κοινοπραξίες μονοπωλιακού χαρακτήρα με το έτερο εκδοτικό συγκρότημα του Αγγελιοφόρου των Μπακατσέλου, Ψυχάρη και Μπόμπολα.
Αφού δε, ανάγκασε τους εργαζόμενους που απέμειναν στο συγκρότημα να συναινέσουν εγγράφως στην ένταξη στο άρθρο 99, καθώς να ζητήσουν κάτι τέτοιο και από το ασφαλιστικό ταμείο μας ΕΔΟΕΑΠ, στη συνέχεια τους ζήτησε την υπογραφή νέων τριετών ατομικών συμβάσεων. Κάτι που πέτυχε πλην 4 δημοσιογράφων που το αρνήθηκαν, υπερασπιζόμενοι το στοιχειώδες εργασιακό δικαίωμα της συνέχισης αμοιβής τους σύμφωνα με όσα ισχύουν στις ΣΣΕ και το καταστατικό της ΕΣΗΕΜΘ (όπως και των άλλων Ενώσεων Συντακτών) θέτει ως υποχρέωση τη διαφύλαξή του.
Κι ενώ έχει προσδιοριστεί η εκδίκαση της έφεσης στην απόρριψη της αίτησης της ΜΕΕ για το 99 στις 18 Μαίου, χτες κοινοποίησε τις απολύσεις των 4 δημοσιογράφων που αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Με έναν άνευ προηγουμένου ωμό εκβιασμό: ή υπογράφετε ατομική σύμβαση μέχρι την Παρασκευή στις 14:00 ή βρίσκεστε σε υποχρεωτική άδεια και στις 23 Ιουλίου απολύεστε! Σε έναν ευθύ συσχετισμό της μη υπογραφής ατομικών συμβάσεων με τις απολύσεις, ομολογεί κυνικά την εκδικητικότητα έναντι αυτών που συνεπώς υπερασπίστηκαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις και μάλιστα λίγες μέρες πριν η νέα κυβέρνηση φέρει το σχετικό νομοσχέδιο.
Τα αφεντικά στο χώρο του Τύπου έχουν προχωρήσει όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια στην εφαρμογή των πιο σκληρών σχεδίων πάντα εναντίον των εργαζομένων, επιβάλλοντας έναν εργασιακό μεσαίωνα και γυρνώντας μας στην προ Σικάγου εποχή στα ΜΜΕ. Την ώρα που βαρώνοι  του Τύπου, καναλάρχες και κάθε είδους «εκδότες», ανενόχλητοι με τα τόσα δάνεια και επιχορηγήσεις που έχουν πάρει από το κράτος και τις μνημονιακές κυβερνήσεις που υπηρέτησαν (με το αζημίωτο όπως φάνηκε), αφήνονται ανενόχλητοι στις οφειλές προς τους στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά  ταμεία τους. Προς δόξαν των τραπεζών φυσικά!
-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΤΗΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»
-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΣΕ
-ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ 
-ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΝ

Μέτωπο Αγώνα Δημοσιογράφων

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Το μόνο που «μπήκε σε ράγες» είναι η αντιλαϊκή πολιτική


Σε ράγες για νέο μνημόνιο
Επταμερής συνάντηση, Βρυξέλλες 20/3/15
Η λεγόμενη «επταμερής» συνάντηση στο Παρίσι έδειξε ότι η ΕΕ και οι δανειστές συνεχίζουν τον εκβιασμό απειλώντας με άδεια ταμεία, δυνατότητα που έχουν με τη δόση του Μαρτίου λόγω της συμμετοχής στο ευρώ και του μηχανισμού πληρωμής του δημόσιου χρέους.
Γίνεται φανερό πως δεν υπάρχουν "εταίροι" στην ΕΕ και την ευρωζώνη, αλλά τοκογλύφοι, που με τα Μνημόνια κερδίζουν διαλύοντας τις ζωές μας, προσφέροντας μια συμμαχία ζωής στο κεφάλαιο.
Παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης, το μόνο που "μπήκε σε ράγες" είναι η αντιλαϊκή πολιτική. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της «επταμερούς» παραμένει σε ισχύ η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη για συνέχιση της δανειακής σύμβασης των Μνημονίων με τη δέσμευση ότι θα πληρωθεί το ληστρικό χρέος και με βάση αυτή η κυβέρνηση θα παρουσιάσει λίστα με αντιλαϊκά μέτρα, τις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις». Μια γεύση από αυτά πήραμε με την επιστολή Βαρουφάκη που προβλέπει επίθεση στο ασφαλιστικό, ελαστική εργασία, μέτρα από τη νεοφιλελεύθερη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Έτσι, για παράδειγμα, μόλις χτες ανακοινώθηκε ότι οι Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά θα μείνουν όπως τις άφησαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου την ίδια ώρα οι δόσεις στο ΔΝΤ πληρώνονται κανονικά από μια χώρα που δεν δίνει ούτε επίδομα ανεργίας σε όσους καταδικάζονται να είναι χωρίς δουλειά, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται με πρώτη αυτή του Ιππόδρομου.  
Η κυβέρνηση λέει ψέματα στο λαό όταν δηλώνει ότι δεν γίνεται αξιολόγηση από την Τρόικα. Το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι η αξιολόγηση γίνεται, απλώς βαφτίζεται επίσκεψη “τεχνικών κλιμακίων” του Brussel Group (Ομάδα Βρυξελλών), δηλαδή της Τρόικας των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ μαζί με το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM/EFSF). 
Για να μπει φρένο στην κοινωνική χρεοκοπία, για να ανατραπεί η πολιτική των μνημονίων, για να σπάσει το καθεστώς επιτροπείας από την Τρόικα και τις μεταλλάξεις της και να ξηλωθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι, απαιτείται αγώνας ενάντια στη νέα συμφωνία που ετοιμάζουν κυβέρνηση και ΕΕ. Αγώνας για έξοδος από το ευρώ και ρήξη με την ΕΕ. Αποδεικνύεται άλλωστε ότι εντός της ΕΕ δεν υπάρχουν περιθώρια για "ελιγμούς" και "διαπραγματεύσεις". Ο χρόνος που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι κέρδισε, απλώς λειτουργεί αρνητικά για τον εργαζόμενο λαό και τους ανέργους. Τα πράγματα είναι απλά: Ή θα πληρωθεί το χρέος και πληρώσουμε με αίμα το κόστος του ευρώ ή θα παλέψουμε για δουλειές, παιδεία-υγεία, δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερία.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 23/3/2015

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Συγκεντρώσεις-κινητοποιήσεις στα ΑΒ Βασιλόπουλος

 Κινητοποιήσεις στα  ΑΒ Βασιλόπουλος

      Εβδομάδα πανελλαδικής δράσης στα καταστήματα του ΑΒ Βασιλόπουλου ήταν η περασμένη στο πλαίσιο του αγώνα για την επαναπρόσληψη της Ελένης Σ. η οποία απολύθηκε από το κατάστημα Χολαργού. Δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και σε άλλες πόλεις με τη συμμετοχή σωματείων, εργατικών λεσχών κ.ά. που ανταποκρίθηκαν στο πανελλαδικό κάλεσμα της Συνελευσης Αλληλεγγύης στην απολύμένη εργαζόμενη. Εξορμήσεις έγιναν σε Καλογράζα, Νέα Ιωνία, Περιστέρι, Ηλιούπολη, Εξάρχεια, Βύρωνα, Μαρούσι, Κυψέλη, Μενίδι, Ελληνικό, Σπάρτη, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, ενώ μαζικά κολλήθηκε έξω από τα καταστήματα ΑΒ αφίσα που κατήγγειλε την τρομοκρατική απόλυση.
Σε κάποιες περπτώσεις, όπως στη Νέα Ιωνία, όπως κατήγγειλε η Εργατική Λέσχη, η εταιρεία κάλεσε την αστυνομία, ενώ επιστράτευσε και μπράβους που «επόπτευαν» την κινητοποίηση μέσα από το κατάστημα.

(πηγή: ΠΡΙΝ, 22/3/15)

Σάββατο 28 Μάρτη- Μεγάλη πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού


Μεγάλη πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 28 Μαρτίου οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Σημείο προσυγκέντρωσης έχει ορισθεί η Πλατεία ΧΑΝΘ, στις 11:30.
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται:
"SOS Χαλκιδική
Η Eldorado Gold συνεχίζει την καταστροφική της εξόρυξη στις Σκουριές στη Χαλκιδική.
Είναι απόλυτη ανάγκη να τους σταματήσουμε, πριν η καταστροφή γίνει ανεπανόρθωτη.
-Απαιτούμε να φύγει άμεσα η Eldorado από τον Κάκκαβο.
-Ζητάμε την άμεση απαλλαγή των 350 διωκόμενων αγωνιστών.
-Αγωνιζόμαστε για να μην χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν από την εξόρυξη χρυσού.
-Καλούμε όλους τους πολίτες σε πορεία, το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 11:30 στην Πλατεία ΧΑΝΘ
-Να μην αφήσουμε την Βόρεια Ελλάδα να καταστραφεί από τους χρυσοθήρες
-Να μην αφήσουμε τον καρκίνο να έρθει στα σπίτια μας".

Στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας της πορείας, η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης σας καλεί σε μια ανοιχτή συνάντηση την Δευτέρα 23/3 στις 7:30μμ στο Σύλλογο Μεγαλοπαναγιωτών (Ηλέκτρας 1, Πάρκο Μπότσαρη). "Καλούμε πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, κινήματα, συλλογικότητες, σωματεία, επιτροπές κατοίκων αλλά και κάθε πολίτη που θέλει να παλέψει ενάντια στην καταστροφή από τους χρυσοθήρες για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε την μεγάλη πορεία ενάντια στην εξόρυξη χρυσού το Σάββατο 28/3", αναφέρουν

(πηγή: alterthess)

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

21 Μάρτη-Διεθνής μέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού

ΑΘΗΝΑ: ΟΜΟΝΟΙΑ 2 μμ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ 4μμ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 1μμ  - ΣΥΝΑΥΛΙΑ  ΕΡΤ3 4μμ
ΠΑΤΡΑ: ΠΛ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ  11πμ
ΧΑΝΙΑ:  1μμ- ΠΛ. ΑΓΟΡΑΣ

Το Σάββατο 21 Μάρτη πλημμυρίζουμε τους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές και την φασισμό που απειλεί να οδηγήσει την κρίση του καπιταλισμού πίσω στα μεσάνυχτα του αιώνα, στην εποχή των τεράτων. Διαδηλώνουμε ενωμένοι εργαζόμενες/οι, νέες/οι. άνεργες/οι, κοινότητες μεταναστών και πρόσφυγες, συνδικάτα και φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και διανοούμενοι, κοινότητες ΛΟΑΤ και σύλλογοι ΑΜΕΑ, οργανώσεις της αριστεράς και λαϊκές συνελεύσεις, τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ και αντιφασιστικές κινήσεις.
Συντονιζόμαστε με:
- το Λονδίνο που η μεγαλύτερη αντιφασιστική κίνηση το UAF (ενωμένοι ενάντια στο φασισμό) θα κινητοποιήσει χιλιάδες ενάντια στην δημαγωγία του ξενοφοβικού UKIP
- το Παρίσι που το κίνημα των μεταναστών χωρίς χαρτιά και οι αντιφασίστες θα διαδηλώσουν μαζικά για να φράξουν το δρόμο στο Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν
- το Βερολίνο που οι αντιφασίστες βγαίνουν ξανά στους δρόμους ενάντια στο ισλαμοφοβικό - ρατσιστικό Pegida
- το Φέργκιουσον και την Ν. Υόρκη, όπου το κίνημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» θα γεμίσει τους δρόμους ενάντια στις ρατσιστικές δολοφονίες της αστυνομίας
Η πολιτική της ΕΕ, από την μία πλευρά εφαρμόζει  πολιτικές λιτότητας, εκβιάζει οικονομικά και απειλεί με την θηλιά του χρέους και από την άλλη πλευρά χτίζει την Ευρώπη φρούριο. Προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους με το ρατσιστικό δηλητήριο, δολοφονεί χιλιάδες στα νερά της Μεσογείου, οργανώνει ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σφαγές, ανοίγει αντι-ισλαμικές εκστρατείες μίσους. Με αυτό τον τρόπο στρώνει το δρόμο στην ακροδεξιά και τις φασιστικές συμμορίες.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Απόφαση του Π.Σ.Ο. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 15 Μάρτη 2015



Απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 15 Μάρτη 2015

  • Α. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
 1. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 πλατιά εργατικά και λαϊκά στρώματα μαύρισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Εκδήλωσαν την αγανάκτησή τους απέναντι στην βαρβαρότητα της μνημονιακής επίθεσης, ξεπέρασαν εν μέρει το φόβο και τους εκβιασμούς, αναδεικνύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα, ενισχύοντας συνολικά την αριστερά. Μετά από 5 χρόνια μεγάλων αγώνων, απαίτησαν να γυρίσει σελίδα, να τελειώνουμε με την λιτότητα και τα μνημόνια.
Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαίωσε την διαλυτική κρίση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ όξυνε σημαντικά τα προβλήματα και στην ΝΔ. Έτσι η κρίση των κομμάτων της αστικής τάξης που συγκυβέρνησαν και διαχειρίστηκαν την επίθεση φτάνει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.
Η οικονομική κρίση που συγκλόνισε τον παγκόσμιο καπιταλισμό το 2007-08 δεν έχει τελειώσει. Η υιοθέτηση της πολιτικής της “ποσοτικής χαλάρωσης” δεν έχει προκαλέσει την ανάπτυξη που ανέμεναν ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στην Ιαπωνία και δεν πρόκειται να το κάνει ούτε και στην ΕΕ. Eίτε με Μέρκελ είτε με Ντράγκι, είναι κοινός ο προσανατολισμός στην λιτότητα, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τα πλεονάσματα, στο έδαφος των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με μόνους ωφελημένους τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους.
Οι τάσεις υποχώρησης και η κατάρρευση των παραδοσιακών πυλώνων της αστικής διαχείρισης σε όλη την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της τεράστιας δυσαρέσκειας των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, της κρίσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της συνέχισης της οικονομικής κρίσης. Η κατάσταση αυτή ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για την Αριστερά η οποία μπορεί αποφασιστικά να ενισχυθεί εφόσον είναι δύναμη εργατικής χειραφέτησης, συνεπούς αντιΕΕ αγώνα, αντικαπιταλιστικής επαναστατικής προοπτικής. Αλλά ταυτόχρονα υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να καλύψουν το πολιτικό κενό ακροδεξιές, εθνικιστικές ακόμα και φασιστικές δυνάμεις, εάν απουσιάσει μια τέτοια παρέμβαση. Την ίδια στιγμή ο φόβος των ευρωπαϊκών ελίτ απέναντι σε μια άνοδο εργατικών και λαϊκών κινημάτων αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής μπορεί να εξηγήσει και το γιατί η ΕΕ σκληραίνει σε τέτοια κλίμακα την πολιτική της απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και διαλέγει το δρόμο του ωμού εκβιασμού.

Απόφαση του Π.Σ.Ο. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 15 Μάρτη 2015



Απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 15 Μάρτη 2015

  • Α. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
 1. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 πλατιά εργατικά και λαϊκά στρώματα μαύρισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Εκδήλωσαν την αγανάκτησή τους απέναντι στην βαρβαρότητα της μνημονιακής επίθεσης, ξεπέρασαν εν μέρει το φόβο και τους εκβιασμούς, αναδεικνύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα, ενισχύοντας συνολικά την αριστερά. Μετά από 5 χρόνια μεγάλων αγώνων, απαίτησαν να γυρίσει σελίδα, να τελειώνουμε με την λιτότητα και τα μνημόνια.
Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαίωσε την διαλυτική κρίση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ όξυνε σημαντικά τα προβλήματα και στην ΝΔ. Έτσι η κρίση των κομμάτων της αστικής τάξης που συγκυβέρνησαν και διαχειρίστηκαν την επίθεση φτάνει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.
Η οικονομική κρίση που συγκλόνισε τον παγκόσμιο καπιταλισμό το 2007-08 δεν έχει τελειώσει. Η υιοθέτηση της πολιτικής της “ποσοτικής χαλάρωσης” δεν έχει προκαλέσει την ανάπτυξη που ανέμεναν ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στην Ιαπωνία και δεν πρόκειται να το κάνει ούτε και στην ΕΕ. Eίτε με Μέρκελ είτε με Ντράγκι, είναι κοινός ο προσανατολισμός στην λιτότητα, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τα πλεονάσματα, στο έδαφος των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με μόνους ωφελημένους τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους.
Οι τάσεις υποχώρησης και η κατάρρευση των παραδοσιακών πυλώνων της αστικής διαχείρισης σε όλη την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της τεράστιας δυσαρέσκειας των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, της κρίσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της συνέχισης της οικονομικής κρίσης. Η κατάσταση αυτή ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για την Αριστερά η οποία μπορεί αποφασιστικά να ενισχυθεί εφόσον είναι δύναμη εργατικής χειραφέτησης, συνεπούς αντιΕΕ αγώνα, αντικαπιταλιστικής επαναστατικής προοπτικής. Αλλά ταυτόχρονα υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να καλύψουν το πολιτικό κενό ακροδεξιές, εθνικιστικές ακόμα και φασιστικές δυνάμεις, εάν απουσιάσει μια τέτοια παρέμβαση. Την ίδια στιγμή ο φόβος των ευρωπαϊκών ελίτ απέναντι σε μια άνοδο εργατικών και λαϊκών κινημάτων αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής μπορεί να εξηγήσει και το γιατί η ΕΕ σκληραίνει σε τέτοια κλίμακα την πολιτική της απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και διαλέγει το δρόμο του ωμού εκβιασμού.

Απόφαση του Π.Σ.Ο. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 15 Μάρτη 2015


Απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 15 Μάρτη 2015

  • Α. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
 1. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 πλατιά εργατικά και λαϊκά στρώματα μαύρισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Εκδήλωσαν την αγανάκτησή τους απέναντι στην βαρβαρότητα της μνημονιακής επίθεσης, ξεπέρασαν εν μέρει το φόβο και τους εκβιασμούς, αναδεικνύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα, ενισχύοντας συνολικά την αριστερά. Μετά από 5 χρόνια μεγάλων αγώνων, απαίτησαν να γυρίσει σελίδα, να τελειώνουμε με την λιτότητα και τα μνημόνια.
Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαίωσε την διαλυτική κρίση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ όξυνε σημαντικά τα προβλήματα και στην ΝΔ. Έτσι η κρίση των κομμάτων της αστικής τάξης που συγκυβέρνησαν και διαχειρίστηκαν την επίθεση φτάνει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.
Η οικονομική κρίση που συγκλόνισε τον παγκόσμιο καπιταλισμό το 2007-08 δεν έχει τελειώσει. Η υιοθέτηση της πολιτικής της “ποσοτικής χαλάρωσης” δεν έχει προκαλέσει την ανάπτυξη που ανέμεναν ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στην Ιαπωνία και δεν πρόκειται να το κάνει ούτε και στην ΕΕ. Eίτε με Μέρκελ είτε με Ντράγκι, είναι κοινός ο προσανατολισμός στην λιτότητα, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τα πλεονάσματα, στο έδαφος των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με μόνους ωφελημένους τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους.
Οι τάσεις υποχώρησης και η κατάρρευση των παραδοσιακών πυλώνων της αστικής διαχείρισης σε όλη την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της τεράστιας δυσαρέσκειας των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, της κρίσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της συνέχισης της οικονομικής κρίσης. Η κατάσταση αυτή ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για την Αριστερά η οποία μπορεί αποφασιστικά να ενισχυθεί εφόσον είναι δύναμη εργατικής χειραφέτησης, συνεπούς αντιΕΕ αγώνα, αντικαπιταλιστικής επαναστατικής προοπτικής. Αλλά ταυτόχρονα υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να καλύψουν το πολιτικό κενό ακροδεξιές, εθνικιστικές ακόμα και φασιστικές δυνάμεις, εάν απουσιάσει μια τέτοια παρέμβαση. Την ίδια στιγμή ο φόβος των ευρωπαϊκών ελίτ απέναντι σε μια άνοδο εργατικών και λαϊκών κινημάτων αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής μπορεί να εξηγήσει και το γιατί η ΕΕ σκληραίνει σε τέτοια κλίμακα την πολιτική της απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και διαλέγει το δρόμο του ωμού εκβιασμού.

Απόφαση του Π.Σ.Ο. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 15 Μάρτη 2015


Απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 15 Μάρτη 2015

  • Α. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
 1. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 πλατιά εργατικά και λαϊκά στρώματα μαύρισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Εκδήλωσαν την αγανάκτησή τους απέναντι στην βαρβαρότητα της μνημονιακής επίθεσης, ξεπέρασαν εν μέρει το φόβο και τους εκβιασμούς, αναδεικνύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα, ενισχύοντας συνολικά την αριστερά. Μετά από 5 χρόνια μεγάλων αγώνων, απαίτησαν να γυρίσει σελίδα, να τελειώνουμε με την λιτότητα και τα μνημόνια.
Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαίωσε την διαλυτική κρίση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ όξυνε σημαντικά τα προβλήματα και στην ΝΔ. Έτσι η κρίση των κομμάτων της αστικής τάξης που συγκυβέρνησαν και διαχειρίστηκαν την επίθεση φτάνει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.
Η οικονομική κρίση που συγκλόνισε τον παγκόσμιο καπιταλισμό το 2007-08 δεν έχει τελειώσει. Η υιοθέτηση της πολιτικής της “ποσοτικής χαλάρωσης” δεν έχει προκαλέσει την ανάπτυξη που ανέμεναν ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στην Ιαπωνία και δεν πρόκειται να το κάνει ούτε και στην ΕΕ. Eίτε με Μέρκελ είτε με Ντράγκι, είναι κοινός ο προσανατολισμός στην λιτότητα, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τα πλεονάσματα, στο έδαφος των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με μόνους ωφελημένους τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους.
Οι τάσεις υποχώρησης και η κατάρρευση των παραδοσιακών πυλώνων της αστικής διαχείρισης σε όλη την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της τεράστιας δυσαρέσκειας των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, της κρίσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της συνέχισης της οικονομικής κρίσης. Η κατάσταση αυτή ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για την Αριστερά η οποία μπορεί αποφασιστικά να ενισχυθεί εφόσον είναι δύναμη εργατικής χειραφέτησης, συνεπούς αντιΕΕ αγώνα, αντικαπιταλιστικής επαναστατικής προοπτικής. Αλλά ταυτόχρονα υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να καλύψουν το πολιτικό κενό ακροδεξιές, εθνικιστικές ακόμα και φασιστικές δυνάμεις, εάν απουσιάσει μια τέτοια παρέμβαση. Την ίδια στιγμή ο φόβος των ευρωπαϊκών ελίτ απέναντι σε μια άνοδο εργατικών και λαϊκών κινημάτων αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής μπορεί να εξηγήσει και το γιατί η ΕΕ σκληραίνει σε τέτοια κλίμακα την πολιτική της απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και διαλέγει το δρόμο του ωμού εκβιασμού.