Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας

Θεσσαλονίκη, 15.03.2016
Δελτίο τύπου

Ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του Περ. Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας
Μόνο η λαϊκή αλληλεγγύη και διεκδίκηση μπορεί να φέρει τέλος στην απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων από κυβέρνηση-ΕΕ

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.) Κ. Μακεδονίας τη Δευτέρα 7/3 για το προσφυγικό γίναμε μάρτυρες της προσπάθειας του περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα να δείξει ότι έχει ρόλο στα πλαίσια της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών και της απάνθρωπης πολιτικής των κυβερνήσεων της Ε.Ε. με αποκλειστικά θύματα τους κατατρεγμένους πρόσφυγες.
Για άλλη μια φορά επικαλέστηκε κυβερνητικές καθυστερήσεις και τους νομοθετικούς περιορισμούς για να δικαιολογήσει την αδράνεια της Περιφέρειας, ενώ δεν ακούστηκε κουβέντα για τις ευθύνες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Οι 200.000 ευρώ που με τόσο θόρυβο είχαν ανακοινωθεί πως θα δοθούν στους δήμους που έχουν δεχθεί πρόσφυγες για είδη πρώτης ανάγκης, όχι μόνο δεν έχουν εκταμιευθεί, αλλά όπως φαίνεται αυτό δεν πρόκειται να γίνει με την επίκληση νομικών προβλημάτων και το μπαλάκι πάει στην κυβέρνηση.
Για την Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά, το προσφυγικό και ο πόλεμος συνδέονται άρρηκτα και είναι καθοριστικές οι ευθύνες ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ για τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή, το μαζικό κύμα προσφυγοποίησης και την αντιμετώπιση των θυμάτων αυτών των επιλογών σαν να είναι εμπόλεμοι. Η Ε.Ε. στις τελευταίες αποφάσεις  κάνει όλο και πιο σκληρή και αποτρεπτική τη διέλευση των προσφύγων – μεταναστών. Κυβέρνηση-ΕΕ έχουν πολιτική χρηματοδότησης των κατασταλτικών μηχανισμών κι όχι των δομών πρόνοιας, ενώ προωθούν απαράδεκτα μέτρα διαλογής σε αποδεκτούς πρόσφυγες και ανεπιθύμητους μετανάστες, πέρα ακόμη και από όσα προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση μπορεί φραστικά να καταγγέλλει τις ακραίες ρατσιστικές φωνές, αλλά εναρμονίζεται πλήρως με τις πολιτικές της Ε.Ε. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: άθλιες συνθήκες «υποδοχής», μετακίνησης, διαμονής, περίθαλψης, σίτισης. Εκμετάλλευση από
εφοπλιστές, διακινητές, επιτήδειους.
Φωτεινό σημάδι ελπίδας το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης από το λαό: απλούς πολίτες, σωματεία, συλλογικότητες.
Η Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά διαφωνεί με τα κλειστά στρατόπεδα μετεγκατάστασης, την εμπλοκή του στρατού και φυσικά με την κήρυξη του νομού Κιλκίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δηλώνει πως δε θα συμμετάσχει σε καμιά διαπαραταξιακή επιτροπή. Κατέθεσε και υποστηρίζει το σύνολο των προτάσεων και διεκδικήσεων που έχουν διαμορφώσει οι συλλογικότητες  και τα σωματεία.
Είναι φανερό πως ο αριθμός των προσφύγων που θα εγκλωβιστούν θα μεγαλώσει. Το προσφυγικό δείχνει πως πρέπει να αμφισβητηθεί και να ανατραπεί η σκληρή αντιλαϊκή πολιτική που δε δίνει δεκάρα για τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά και να αναπτυχθεί ένα λαϊκό αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ενάντια στη ρίζα του κακού.
Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή αρχή Τζιτζικώστα, έγινε ακόμα πιο φανερό πως βασική κατεύθυνση, μαζί με την προσαρμογή στον κυβερνητικό σχεδιασμό, είναι η απομάκρυνση από την περιφέρεια των μεταναστών και η κήρυξη του νομού Κιλκίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ζητά συνενόχους με την πρόταση της διαπαραταξιακής επιτροπής. Ο προσανατολισμός της διοίκησης της περιφέρειας που αθωώνει και δε λέει κουβέντα για ΕΕ-ΝΑΤΟ, ενώ για τους πρόσφυγες προβλέπει στρατόπεδα, καλλιέργεια φόβου, απειλές για απέλαση, με ταυτόχρονη απαίτηση για κονδύλια, στηρίζεται από τις παρατάξεις Ιωαννίδη (ΝΔ), Παυλίδου (Ποτάμι), και του υφυπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Μπόλαρη. Παράλληλα η φασιστική Χρυσή Αυγή, με φανερή την αμηχανία για το μαζικό κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, δεν ξεχνά το ρατσιστικό και εθνικιστικό κήρυγμα μίσους και υποταγής ταυτόχρονα σε ΕΕ-ΝΑΤΟ-ιμπεριαλιστές.
Η παράταξη Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, ΚΟΕ) εγκλωβισμένη στη συνύπαρξη χωριστών πολιτικών φορέων, ταλαντεύτηκε ανάμεσα στην καταγγελία και τη διαφοροποίηση των πολιτικών υπευθύνων αυτής της κατάστασης, του ρόλου της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και της υποστήριξης της στάσης της κυβέρνησης και των καλών «προθέσεων της», που ο περιφερειακός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ (Τόσκας) πρόβαλε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις συνομιλίες και τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Άμυνας, Βίτσα. Ο Τρεμόπουλος (Οικολόγοι Πράσινοι) υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές επιλογές, ενώ έδωσε έμφαση στο ρόλο των ΜΚΟ πλέκοντας το  εγκώμιο τους.
Η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) τοποθετήθηκε ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης-ΕΕ και την πρόταση για διαπαραταξιακή και την κήρυξη του Κιλκίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν μπαίνει σε μια λογική κοινής δράσης όλων των μαχόμενης δυνάμεων της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και της αντιπολεμικής-αντιιμπεριαλιστικής πάλης.
Δεν ήταν έκπληξη λοιπόν ότι οδηγώντας τη συνεδρίαση στη λήξη ο Α. Τζιτζικώστας δήλωσε πως η συνεδρίαση είναι καθαρά ενημερωτική και δε θα καταλήξει σε αποφάσεις, ούτε θα συγκροτήσει κάποια επιτροπή αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους εθνικά υπεύθυνους της αντιπολίτευσης.
Μόνο η λαϊκή αλληλεγγύη και διεκδίκηση μπορεί να πετύχει μια άλλη αντιμετώπιση του προσφυγικού και να φέρει τέλος στην απάνθρωπη και ρατσιστική μεταχείριση.
Η Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους συλλόγους και τις άλλες συλλογικότητες, το επόμενο διάστημα ακόμα πιο έντονα να στηρίξουν δράσεις και αντιπολεμικές – αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις και άμεσα το συλλαλητήριο ενάντια στο ρατσισμό και τον πόλεμο στις 19/3, να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των προσφύγων-μεταναστών, να διεκδικήσουν μέριμνα και ικανοποίηση των αναγκών τους και να εκφράσουν έμπρακτα στους χώρους διαμονής τους την αλληλεγγύη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου