Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Ενημέρωση από τη συνεδρίαση του ΚΣ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσ/νίκης

Συνεδρίασε το ΚΣ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά μετά την 3η πανελλαδική συνδιάσκεψη, με θέματα την αποτίμηση της διαδικασίας, την υλοποίηση των αποφάσεών της σε τοπικό επίπεδο υπό το πρίσμα των εξελίξεων κυρίως στα δυο μεγάλα ανοιχτά μέτωπα, του προσφυγικού και των αντιδραστικών αλλαγών σε ασφαλιστικό-εργασιακό.
Συζητήθηκε η νέα κατάσταση στο προσφυγικό μετά τις αποφάσεις στην σύνοδο της ΕΕ οι οποίες βρίσκονται εκτός των ορίων ακόμα και του "διεθνούς δικαίου". Πρακτικά, έχουν αποτέλεσμα την μετατροπή των προσφύγων σε κρατούμενους, την παραμονή τους για μακρό χρονικό διάστημα σε κέντρα φιλοξενίας (κράτησης) και την ένταση των επαναπροωθήσεων προς την Τουρκία, η οποία όχι μόνο δεν είναι "ασφαλής χώρα" αλλά συμμετέχει ενεργά στους πολέμους της Μέσης Ανατολής και στο εσωτερικό της. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η μόνιμη πλέον κατάσταση εξαίρεσης στην ΕΕ, η στρατιωτικοποίηση θα οξυνθούν καθώς η νέα
τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες δημιουργεί πρόσφορο έδαφος. 
Η ελληνική κυβέρνηση είναι άμεσα υπεύθυνη για την προώθηση αυτών των πολιτικών και ετοιμάζει κατασταλτικά μέτρα με άμεση αιχμή την Ειδομένη. Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι οι πρόσφυγες οργανώνουν την αντίστασή τους και πλέον αγωνίζονται ενεργά με άμεσο αίτημα το άνοιγμα των συνόρων. Εκτιμάται έτσι θετικά η μεγάλη διαδήλωση στις 19/3 με τη συμμετοχή εκατοντάδων προσφύγων, αλλά και η συνολική παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των αγωνιστών της μέσα από σωματεία, συλλόγους και αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες. Η δράση τόσο στο επίπεδο της άμεσης αλληλεγγύης, όσο και στην πολιτική ανάδειξη συνολικότερα του ζητήματος, παράλληλα με την αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική διάστασή του είναι πολύτιμη, πρέπει να ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα για να μην μπορέσει να σηκώσει κεφάλι η ακροδεξιά, η ξενοφοβία και ο φασισμός.  
Στηρίζουμε με αυτό το περιεχόμενο ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ την αντιδιαδήλωση απέναντι στο κάλεσμα φασιστικών ομάδων της πόλης, την Κυριακή 27/3 στις 6μμ στον Λευκό Πύργο. Θα βγει συγκεκριμένο κάλεσμα και δελτίο τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 
Παράλληλα, οργανώνουμε μαζική, οργανωμένη παρέμβαση στην Ειδομένη επιδιώκοντας να βγει πιο έντονα το πολιτικό πρόταγμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ήδη σωματεία, σύλλογοι και τοπικές κινήσεις έχουν σταθερή παρουσία με αλλεπάλληλες αποστολές στην Ειδομένη, στοχεύουμε εκτός από την αλληλεγγύη να βοηθηθεί και η δυνατότητα άμεσης οργάνωσης του αγώνα από τους ίδιους τους πρόσφυγες με την ενεργή στήριξή μας. 
Καλούμε την Κυριακή 27/3 στις 10πμ με σημείο συνάντησης το άγαλμα Βενιζέλου για μαζική μετάβαση με αυτοκίνητα στην Ειδομένη . Για την καλύτερη οργάνωση της παρέμβασης στηρίζουμε τη συνέλευση του Συντονισμού σωματείων-φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 24/3 στις 8μμ στην ΕΔΟΘ. Παράλληλα στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της ΚΕΕΡΦΑ και την εξόρμηση-εκδήλωση που προγραμματίζει στα Διαβατά (θα καταληχθεί την επόμενη εβδομάδα).
Η κυβέρνηση προχωρά και στις αντιδραστικές αλλαγές σε ασφαλιστικό-φορολογικό-εργασιακό, καθώς πίσω από το σικέ παιχνίδι της διαπραγμάτευσης έρχονται ακόμα χειρότερες μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η κυβέρνηση έχει και πάλι σύμμαχό της τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που σχεδιασμένα αποκλιμάκωσαν το αγωνιστικό κλίμα που ειχε διαμορφωθεί από το αγροτικό κίνημα, τους αγώνες ελευθέρων επαγγελματιών με μαζική συμμετοχή των προλεταριοποιημένων τμημάτων τους και την απεργία στις 4/2. Μετά από 2 μήνες η ΑΔΕΔΥ καλεί απεργία στις 7/4 στο γνωστό πλαίσιο των άσφαιρων τουφεκιών στον αέρα. Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πρέπει άμεσα να πρωταγωνιστήσουν στο ανέβασμα του αγωνιστικού κλίματος, την πολιτικοποίηση του κινήματος κάνοντας βήματα στην κατεύθυνση του Αγωνιστικού μετώπου ανατροπής. 
Στηρίζουμε τη σύσκεψη της Πρωτοβουλίας για τον Συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τη Δευτέρα 28/3 στις 7μμ στην ΕΔΟΘ.
Όσον αφορά στην αποτιμηση της πανελλαδικής συνδιάσκεψης εκτιμάται πολύ θετικά η μαζική συμμετοχή τόσο στις συνελεύσεις, όσο και στην ίδια τη συνδιάσκεψη. Παρά τα υπαρκτά της προβλήματα, την εσωστρέφεια, την αποχώρηση 2 οργανώσεων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να έχει βασικό ρόλο και στην επόμενη μέρα στην κατεύθυνση της πολιτικής της απόφασης.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βγαίνει πιο ισχυρή και η πολιτική απόφαση που εγκρίθηκε με πλειοψηφία από την συνδιάσκεψη, αποτελεί όπλο για κάθε μέλος της, ώστε να προχωρήσει το πολιτικό σχέδιο αντιπολίτευσης, αντίστασης και αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης. Για να γίνει αυτό απαιτείται βάθεμα της κουβέντας και προχώρημά της σε κάθε τοπική και κλαδική συνέλευση και αντίστοιχες πρωτοβουλίες.  
Με βάση το κείμενο της πολιτικής απόφασης καλούνται μέχρι το τέλος Μάρτη- αρχές Απρίλη, τοπικές και κλαδικές συνελεύσεις παντού, με ευθύνη των τοπικών συντονιστικών. Θετικό βήμα η συγκρότηση της νέας κλαδικής συνταξιούχων που δείχνει τις άμεσες δυνατότητες οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν και να αξιοποιηθούν.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει η περιφερειακή συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης η οποία θα συζητηθεί επίσης στον επόμενο γύρο των γενικών συνελεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου