Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Δήλωση του περιφερειακού συμβούλου Κ. Μακεδονίας Θανάση Αγαπητού

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία
Θεσσαλονίκη, 30.6.2015
Δελτίο τύπου
Δήλωση του περιφερειακού συμβούλου Κ. Μακεδονίας Θανάση Αγαπητού


ΟΧΙ στους εκβιασμούς ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, σε νέο μνημόνιο, σε ευρώ και ΕΕ

Μετά από πέντε μήνες φάνηκε ότι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ δεν οδηγεί πουθενά αλλού πέρα από τον εκβιασμό για την αποδοχή νέων μνημονίων. Οι λεγόμενοι θεσμοί είναι γεννημένοι γι’ αυτό, για να εξασφαλίσουν ότι ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι θα περάσει στα χέρια του κεφαλαίου και των τραπεζών. Και στη σημερινή κρίση παίζουν αυτό το ρόλο με σκληρότητα, για να πληρώσει το κόστος ο κόσμος της δουλειάς.
Απέτυχε με δυο λόγια η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έλεγε «ούτε ρήξη ούτε υποταγή» και μιλούσε για τέλος των μνημονίων μέσα σε ΕΕ και ευρωζώνη. Πρόλαβε όμως να δεσμευτεί ότι θα πληρώσει το χρέος και θα περάσει σκληρά μέτρα για τη λεγόμενη δημοσιονομική προσαρμογή, σαν και αυτά που καταγράφονται στην πρόταση των 47 σελίδων. Αυτά έδωσαν το θάρρος σε όσους κυβερνήσαν μνημονιακά να απαιτούν εδώ και τώρα νέο μνημόνιο κραυγάζοντας «μένουμε Ευρώπη». Με αυτούς συντάσσεται και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας-ΕΝΠΕ, δηλαδή οι εκπρόσωποι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κλπ, που έσπευσε να δηλώσει εμμέσως πλην σαφώς ΝΑΙ σε όλα όσα προτείνει η Τρόικα.
Καθώς είναι φανερό ότι ο λαός δε δέχεται νέο μνημόνιο η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διεκδικεί μια απλά μια πιο ήπια πρόταση νέου μνημονίου από ΕΕ-δανειστές.
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, ο λαός, οι εργαζόμενοι και η νεολαία μπορούν να σηκώσουν ανάστημα και να δώσουν τη μάχη για ένα ΟΧΙ του λαού: όχι στην πρόταση των δανειστών για νέο σκληρότερο μνημόνιο, όχι στην πρόταση των 47 σελίδων και σε κάθε συμφωνία με τους δήμιους των δικαιωμάτων και ελευθεριών μας, όχι στην ΕΕ και το ευρώ. Το ΟΧΙ του λαού την Κυριακή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τέλος των διαπραγματεύσεων, κατάργηση των μνημονίων και διαγραφή του χρέους. Για την εθνικοποίηση των τραπεζών. Για την αποδέσμευση από ευρώ και ΕΕ. Για το σπάσιμο του καθεστώτος επιτροπείας, για ανεξαρτησία και κυριαρχία του λαού. Για ψωμί, παιδεία, δουλειά, γη και ελευθερία.
Προσθήκη λεζάντας
Να ψηφίσουμε ΟΧΙ έχοντας το νου μας τους αγώνες των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όσους χτύπησε η ανεργία, όσους πήραν το δρόμο της ξενιτιάς, όσους μένουν ανασφάλιστοι, όσους συντρίβει η φτώχεια, ντόπιους και μετανάστες. Δεν ξεχνάμε την καταστολή και τη φασιστική βία που έφεραν τα μνημόνια. Να έχουμε στο νου μας τη νέα γενιά που για μέλλον της προορίζουν το περιθώριο και την ανεργία. Την αγροτιά που τη ρημάζουν η ΕΕ και η ΚΑΠ, ενώ η Κ. Μακεδονία θα μπορούσε να θρέψει όλη τη χώρα. Τις Σκουριές και τον τόπο μας που παραδίνεται στην κερδοσκοπία των αρπακτικών του κεφαλαίου. Να μην ξεχάσουμε την Κυριακή ότι το ΝΑΙ είναι η επιλογή της Τρόικας, του Γιούνκερ, της Μέρκελ και του Φούχτελ, των Σαμαρά-Βενιζέλου-Παπανδρέου, των βιομηχάνων και των τραπεζών.
Το ΟΧΙ είναι σύνθημα για αγώνα, είναι το μεγάλο «Ναι» σε μια άλλη πορεία της κοινωνίας, με το λαό και το εργατικό κίνημα να χαράζει το δρόμο για ένα μέλλον χωρίς φτώχεια, χρέη, εκμετάλλευση, ανελευθερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου