Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

Εργασιακό δελτίο 14 Ιούλη 2015


Αναδημοσιεύουμε ένα πλήρες εβδομαδιαίο εργασιακό δελτίο, έτσι όπως καταγράφεται στην ιστοσελίδα Omnia sunt communia και μεταδίδεται ηχητικά από τα «Ραδιοφράγματα»:
 • H φαρμακοβιομηχανία «Σαράντης» έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή εργαζόμενου ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και που έχει υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς. Ο εργαζόμενος έχει επανειλημμένα ζητήσει να απομακρυνθεί από τη γραμμή παραγωγής και να τοποθετηθεί σε θέση εργασίας που να μη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του. Η εταιρεία επιμένει προκλητικά στην αρχική της θέση ότι στο πόστο που βρίσκεται δεν διατρέχει κίνδυνο, αφού του έχει δοθεί η δυνατότητα να διακόπτει από τη δουλειά αν νιώθει την παραμικρή ενόχληση…
 • Παρά λίγο να θρηνήσουμε άλλα δύο θύματα στο βωμό της κερδοφορίας των αφεντικών. Θύματα της νέας απόπειρας εργοδοτικής δολοφονίας δύο εργάτες της «Softex» που νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, με εγκαύματα από φωτιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία στο εργοστάσιο στον Βοτανικό. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι εργαζόμενοι, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην πυρασφάλεια αλλά και στα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια τους.
 • Καταγγελία των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης» στον Λιμένα της Θάσου για δεκάδες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Οι εργαζόμενοι απαιτούν: υπογραφή κλαδικής σύμβασης που να προβλέπει ως κατώτερο βασικό μισθό τα 920 ευρώ για 8ωρο - 5ημερο - 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία, την τήρηση της υποχρεωτικής αργίας για όλες τις Κυριακές του χρόνου, καθώς και κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.
 • Δέκα εργαζόμενους ακόμη απέλυσε η "Lafarge" από τα Τσιμέντα Χαλκίδας, μεταξύ των οποίων και συνδικαλιστές. Αξίζει να θυμίσουμε ότι με βάση τον αντεργατικό νόμο για απολύσεις 5% επί του συνόλου του προσωπικού κάθε μήνα, η εργοδοσία «σχόλασε» όλους τους εργαζόμενους στη Χαλκίδα, υπηρετώντας τα γενικότερα σχέδια για αναδιάρθρωση του ομίλου και την αύξηση της κερδοφορίας της.
 • Ανακοίνωση της εργοδοσίας του «Caravel» για «αστάθμητους παράγοντες» σχετικά με τη μισθοδοσία, δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας στους εργαζόμενους. Σε ανακοίνωσή του το επιχειρησιακό σωματείο καθιστά σαφές ότι δεν θα ανεχτεί την απλήρωτη εργασία για «αστάθμητους παράγοντες», όταν οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να παρέχουν τις "υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες τους", ανεξάρτητα από αυτούς τους «αστάθμητους παράγοντες». Τονίζουν επίσης ότι "οι ανάγκες μας είναι συγκεκριμένες και ανεξάρτητες από…. «αστάθμητους παράγοντες»".
 • Ως μια μικρή αλλά σημαντική κατάκτηση χαρακτηρίζουν οι λιθογράφοι την ένταξη και πάλι στις διατάξεις περί Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Δηλώνουν πάντως ότι έχουν γνώση πως έχουν να κάνουν πολύ αγώνα ακόμα, ώστε να μπει ο κλάδος συνολικά στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
 • Μία ακόμα εργοδοτική δολοφονία καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα ως εργατικό δυστύχημα. Θύμα 28χρονος διανομέας στο ταχυφαγείο «The Big Bad Wolf» στο Παγκράτι, που έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα την ώρα που διένεμε φαγητό σε πελάτη. "Άλλο ένα εργατικό ατύχημα ή η ουσία της υπερεργασίας;" αναρωτιούνται συνάδελφοί του από τον κλάδο των διανομών-delivery από Βύρωνα και Καισαριανή.
 • Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας Καλλιθέας προέβη την Τρίτη 7 Ιούλη το επιχειρησιακό σωματείο στην επιχείρηση «Forthnet-Netmed», απαιτώντας την ανάκληση απόλυσης από την εργοδοσία. Κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης η Επιθεώρηση Εργασίας ζήτησε από την εργοδοσία να ανακαλέσει την απόλυση της εργαζόμενης, η οποία -σημειωτέον- είναι μέλος του επιχειρησιακού σωματείου.
 • Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε και από τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο υπουργείο Εσωτερικών την Τετάρτη 8/7.Αίτημα να λειτουργήσουν κανονικά οι παιδικοί σταθμοί, να έχουν φαγητό όλα τα παιδιά, αλλά και καταβληθούν στο σύνολό τους οι μισθοί όλων των εργαζομένων. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί είναι στο σύνολό τους δομές που οικονομικά εξαρτώνται από τους δήμους.
 • Την ανάκληση των απολύσεων και την πληρωμή των δεδουλευμένων τους απαιτούν οι εργαζόμενοι του «Διακονία». Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι για άλλη μία φορά με τον φιλεύσπλαχνο και φιλάνθρωπο εργοδότη, την εκκλησία, κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την απόφαση της Μητρόπολης να αναστείλει τη λειτουργία του ξενοδοχείου και απαίτησαν να ανακληθούν οι απολύσεις και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα.
 • Άλλη μία εργοδοτική δολοφονία βαφτίστηκε εργατικό δυστύχημα. Θανάσιμα τραυματίστηκε το πρωί της Τετάρτης 8/7 ο μηχανοδηγός Α' του ρυμουλκού «Χρήστος 22». Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης του πλοίου «Χάμερ Σπίριτ» από το ρυμουλκό «Χρήστος 22» στη ράδα στο λιμάνι του Πειραιά, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ο κάβος μπλέχτηκε στην προπέλα του πλοίου με αποτέλεσμα να τεντώσει, ακολούθως να σπάσει και να τραυματίσει θανάσιμα τον άτυχο ναύκληρο.
 • Στο 25,6% η ανεργία τον Απρίλη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕλΣτατ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ανεργία είναι μειωμένη κατά 1,4% σε σύγκριση με τον Απρίλη του 2014 (27%) και κατά 0,5% σε σύγκριση με τον Μάρτη του 2015 (25,8%). Δηλαδή ένας στους τέσσερις οικονομικά ενεργούς κατοίκους της Ελλάδας ήταν άνεργος τον Απρίλη του 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕλΣτατ, στα όρια της φτώχειας βρίσκεται μία στις πέντε οικογένειες.
 • Τέσσερις απολύσεις από την εταιρεία ΕΒΑΛ Α.Ε.Β.Ε. καταγγέλλει το κλαδικό συνδικάτο. Η εργοδοσία της εταιρείας, με πρόσχημα τη μείωση του κύκλου εργασιών -λόγω και των πρόσφατων εξελίξεων- προχώρησε στις 7 Ιούλη σε τέσσερις τρομοκρατικές και αυθαίρετες απολύσεις εργαζομένων.
 • Το μερίδιο του ετήσιου εισοδήματος για το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είναι 6,5 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο του εισοδήματος για το φτωχότερο 20% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία «για την οικονομική ανισότητα και τον κίνδυνο φτώχειας».
 • Θράσος χωρίς όριο από εταιρεία η οποία δίνει οδηγίες στους εργοδότες πώς να φορτώσουν στους εργαζόμενους τις συνέπειες από την τραπεζική αργία. Πρόκειται για την εταιρεία «PIM Εργασιακή» που προτείνει στου εργοδότες: τη χορήγηση, ύστερα από αίτηση κάθε εργαζόμενου, μέρος των ημερών της κανονικής αδείας του έτους 2015 με αποδοχές, να χορηγηθεί άδεια χωρίς αποδοχές με αίτηση κάθε εργαζόμενου και όχι μονομερώς από τον εργοδότη για όσες ημέρες συντρέχουν τα γεγονότα αυτά, η οποία γνωστοποιείται μόνο στο Ι.Κ.Α., να θέσουν το προσωπικό τους σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν.3846/2010 καταβάλλοντας το ήμισυ των αποδοχών τους και να καθιερώσουν σύστημα εκ περιτροπής εργασίας μονομερώς, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν.3846/2010, τηρώντας όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο αυτό. Την ίδια ώρα οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές κοιμούνται τον …ύπνο του δικαίου, αφήνοντας τους εργαζόμενους βορά στις ορέξεις των αφεντικών.
 • Ένοχοι μεν αλλά χωρίς να γίνεται απολύτως καμία αναφορά στα ρατσιστικά κίνητρα δε, κρίθηκαν οι ρατσιστές και φιλοφασίστες που εμπλέκονται στην υπόθεση Ουαλίντ. Ειδικότερα οι ποινές που ακούστηκαν είναι: Καθειρξη δεκατριών ετών και τριών μηνών για τον Σγουρδά και απαγορεύεται να ξαναπλησιάσει τον Ουαλίντ, ενώ δεν έχει αναστολή για την εφεση. Κάθειρξη για δέκα έτη για τον Ζώτο και τον Ζαχαριαδη, κάθειρξη για πέντε έτη για τον γιο του Σγουρδά! Και οι τρεις έχουν δικαίωμα αναστολής κατά την έφεση!
 • Και νέα κινητοποίηση για το πρόβλημα της απληρωσιάς πραγματοποίησαν την Παρασκευή 10 Ιούλη οι εργαζόμενοι στον όμιλο «Euromedica». Οι εργαζόμενοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης.
 • Τέλος, την απόλυση ναυτεργάτη μέλους του πληρώματος του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «Ιονίς» χωρίς να του καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές που προβλέπονται από τη Σ.Σ.Ε. της ακτοπλοΐας καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία και συνδικάτα. Σύμφωνα με την καταγγελία, η εταιρεία δεν κατέβαλε ως όφειλε τη διαφορά χρημάτων που προκύπτει ανάμεσα στην Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ακτοπλοΐας και της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των πορθμείων που εφαρμόζει.
πηγή: indexanthi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου