Η κυβέρνηση δια στόματος του Προέδρου της ΕΥΑΘ ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην ΕΥΑΘ, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μεταβίβαση τμήματος του μετοχικού κεφαλαίου και ίσως και εκχώρηση της διοίκησης στη γαλλική εταιρεία Suez που ασχολείται διεθνώς με την εκμετάλλευση επιχειρήσεων νερού. Η εταιρεία αυτή ήδη κατέχει ποσοστό 5,0124% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ και άγνωστο ακόμη πόσο μέσω των θυγατρικών της εταιρειών, καθώς ποσοστό 10% κατέχεται από ιδιώτες επενδυτές μέσω του χρηματιστηρίου. Το δημόσιο κατέχει το 74,02%, ενώ οι κυβερνητικές εξαγγελίες μιλούν για διατήρηση τουλάχιστον του 51% μετά την είσοδο του ξένου επενδυτή.
Η ΕΥΑΘ Α.Ε. (ήδη εισηγμένη στο χρηματιστήριο επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ) είναι σήμερα μια επιχείρηση που παρουσιάζει αυξημένη κερδοφορία. Τα οικονομικά μεγέθη για το 2008 ήταν σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε στα 75,919 εκατ. ευρώ το 2008, παρουσιάζοντας αύξηση 8,3%, ενώ τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 15,115 εκατ. ευρώ, με άνοδο 18,62%. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ αυτή η αύξηση οφείλεται στον εξορθολογισμό και τη μείωση των δαπανών. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτός ο εξορθολογισμός δεν ήταν παρά το πάγωμα των προσλήψεων και των εργασιών συντήρησης του δικτύου. Ποιος είναι όμως ο λόγος να ιδιωτικοποιηθεί μια επικερδής ΔΕΚΟ, πέρα από το να χαρίσουν ακόμη ένα φιλέτο του Δημοσίου στους ιδιώτες και τα golden boys του χρηματιστηρίου, τη στιγμή μάλιστα που καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μπροστά στα μάτια μας ο νεοφιλελεύθερος μύθος ότι αυτό θα φέρει ανάπτυξη και ευημερία για όλους μας; Το κράτος θα λάβει από το στρατηγικό επενδυτή 50 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύπτεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στην ΕΥΑΘ αν κάθε καταναλωτής καταβάλει 50 ευρώ! Πρόκειται για πραγματικό ξεπούλημα. Ταυτόχρονα, εδώ και 4 χρόνια βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις της ΕΥΑΘ στα ΜΜΕ, με σκοπό να προλειανθεί το έδαφος για την μετέπειτα ιδιωτικοποίησής της. Και η περιοχή της Νικόπολης στην οποία η κατασκευή του δικτύου ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, μάλλον θα γίνει ο προθάλαμος για την ιδιωτικοποίηση, καθώς ζητούνται 1000 ευρώ ανά κατοικία για να συνδεθεί με το δίκτυο.(σημ.: Τα οικονομικά στοιχεία από ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στην ΕΥΑΘ)
Η γαλλική εταιρεία Suez που ενδιαφέρεται να γίνει ο στρατηγικός επενδυτής στην ΕΥΑΘ δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση νερού σε 40 χώρες και είναι ίσως η μεγαλύτερη πολυεθνική σε αυτόν τον τομέα. Το πρώτο μέλημά της, όπως και κάθε επιχείρησης, είναι η μεγιστοποίηση των κερδών της και ο πιο άμεσος τρόπος για ένα μονοπώλιο όπως αυτό του νερού είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους. Στις χώρες που δραστηριοποιείται το πετυχαίνει κάνοντας περικοπές στο προσωπικό, πράγμα που καθιστά το εναπομείναν προσωπικό ανεπαρκές, καθυστερώντας ή αποφεύγοντας οποιαδήποτε επένδυση σε υποδομές που θα έχει κόστος και μην κάνοντας τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Ταυτόχρονα οι λογαριασμοί των καταναλωτών διογκώνονται υπέρμετρα. Σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, για παράδειγμα, οι λογαριασμοί ύδρευσης έφθασαν όσο και ο μέσος μισθός ενός εργαζομένου. Στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας το 2001 η προσπάθεια της δεξιάς κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το νερό αποτράπηκε μετά από μια κοινωνική εξέγερση. Όταν η Αργεντινή επιχείρησε να απεμπλακεί από τις μονοπωλιακές πρακτικές της εταιρείας, επενέβη με απειλή ρήτρας η Παγκόσμια Τράπεζα. Στη Σόφια της Βουλγαρίας υπάρχουν δικαστικές διαμάχες και απειλές από πλευράς της πολυεθνικής. Και, ακόμη και στην ίδια την έδρα της, το Παρίσι, όπου μοιράζεται τους τομείς ύδρευσης με άλλη πολυεθνική, ο Δήμος στρέφεται στην επανοικειοποίηση του νερού.
Σε μια περίοδο που οι υδάτινοι πόροι εξαντλούνται και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη λειψυδρία η είσοδος πολυεθνικών στην “αγορά” του νερού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για όλους μας. Δεδομένου του ότι οι υδροφόροι ορίζοντες των χωρών της Βαλκανικής επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν η εκμετάλλευσή τους από την εταιρεία αυτή, της δίνει τη δυνατότητα να έχει στα χέρια της τις ζωές όλων μας. Ιδιωτική ΕΥΑΘ θα σημαίνει κατώτερης ποιότητας νερό, υψηλότερους λογαριασμούς και απολύσεις του προσωπικού. Το νερό αποτελεί πρωταρχική βιοτική ανάγκη και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπεί σε μια ακόμη πηγή ληστρικού κέρδους για τους καπιταλιστές.
Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΥΑΘ θέλουν να κάμψουν κάθε αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση. Έχουν το θράσος να στέλνουν τα ΜΑΤ ενάντια σε κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ και έχουν προχωρήσει σε πρωτοφανείς διώξεις των συνδικαλιστών. Η αντίσταση μας πρέπει να είναι αποφασιστική και συντονισμένη! Δεν θα επιτρέψουμε σε μια απομονωμένη και ετοιμόρροπη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση βουτηγμένη στην κρίση και τα σκάνδαλα, που σπαταλάει δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες και τα αφεντικά, να συνεχίσει τη λεηλασία του πλούτου και των αγαθών που παράγουν οι εργαζόμενοι. Να απαιτήσουμε από το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και συλλόγους της πόλης να βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό των εργαζόμενων της ΕΥΑΘ όχι μόνο με ψηφίσματα και εκδηλώσεις αλληλεγγύης, αλλά και με συντονισμένη απεργιακή απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και των τρωκτικών της αγοράς.
Διεκδικούμε:
- Δημόσιο φορέα παροχής καθαρού νερού, φθηνού για το λαό και τους εργαζόμενους
- Κρατικοποίηση της ΕΥΑΘ και έξοδό της από το χρηματιστήριο.
- Λειτουργία της ΕΥΑΘ αποκλειστικά με κοινωφελή κριτήρια, έξω και πέρα από οποιαδήποτε επιρροή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων της καπιταλιστικής αγοράς
- Εργατικό και κοινωνικό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας, προγραμματισμού, διεύθυνσης, διάρθρωσης των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης,
- Πλήρη ανεμπόδιστη λειτουργία των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζόμενων στην ΕΥΑΘ
- Κατάργηση κάθε εργολαβίας (από την παροχή νερού, ως τη συντήρηση του δικτύου) και πρόσληψη του αναγκαίου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού
- Έλεγχο όλων των βιομηχανιών που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλαγή της συμβατικής γεωργίας με βιολογική και φυσική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου