Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Προεκλογικό δώρο στην Ελληνικός Χρυσός η νέα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

 

Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ


            Θεσσαλονίκη, 31.5.2022

Προεκλογικό δώρο στην Ελληνικός Χρυσός η νέα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Στα πλαίσια της πολυδιαφημιζόμενης ανάπτυξης, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μάη, το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Γενικός Διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής ΥΠΕΝ Κ. Δημόπουλος προχώρησαν στην έκδοση μια νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, παρακάμπτοντας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και κάθε αντίστοιχη επιτροπή, ώστε όλα να γίνουν στα μουλωχτά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει τελείως το πλαίσιο με το οποίο θα ελέγχεται η εταιρεία για τυχόν παραβάσεις. Πλέον καταργείται η δυνατότητα ουσιαστικών και αιφνιδιαστικών ελέγχων της εταιρείας από ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Σύμφωνα με το άρθρο 24.1 της νέας σύμβασης, οι έλεγχοι πλέον μόνο αιφνιδιαστικοί δεν θα προβλέπεται να είναι, αφού θα πραγματοποιούνται με την έγκριση ενός Ανεξάρτητου Ελεγκτή Περιβάλλοντος που θα διορίζει η ίδια η εταιρεία, καθώς και από εσωτερική επιτροπή ελέγχου που θα ορίζεται επίσης από την ίδια την εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη δηλαδή και αν κάποιος κάνει κάποια καταγγελία, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες θα πρέπει να γίνονται παρουσία του ιδιώτη ελεγκτή, σε συνεννόηση δηλαδή με την εταιρεία!

Στο ίδιο πλαίσιο, η Επιστημονική Επιτροπή Ελέγχου Τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από μια «Επιτροπή Συμμετοχικότητας» που ασχολείται ουσιαστικά με τις δημόσιες σχέσεις.

Επίσης, σύμφωνα με την ΑΕΠΟ, η εταιρεία υποχρεούται να τηρεί όρια ακόμα πιο επιεική από αυτά που έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία μέσω της ευρωπαϊκής οδηγίας και ορίζονται από την ΚΥΑ 51354/2010. Μέχρι τώρα, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν επισημάνει πολλές φορές ότι η εταιρεία παραβιάζει τον σωστό τρόπο παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων, συγκρίνοντας τα όρια διάθεσης των υγρών αποβλήτων, ακολουθώντας τα επιεικέστερα όρια μιας Νομαρχιακής Απόφασης του 1985, αντί με τα αυστηρότερα όρια που ορίζονται στην ΚΥΑ. Τώρα οι αυθαιρεσίες θα ντυθούν νομιμότητα!

Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει εκεί. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν δίστασε να «ελαφρύνει» ακόμη περισσότερο την εταιρεία με τη νέα ΑΕΠΟ, αφού τα αυστηρότερα όρια που ορίζονται στην ΚΥΑ αποτελούν πλέον μόνο τιμές-στόχους και όχι όρια. Έτσι, η Ελληνικός Χρυσός αποφεύγει το κόστος για την αναβάθμιση της διαχείρισης των αποβλήτων και των απορροών στα σημεία εκροής. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης ΝΔ, αλλά και των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που έχουν κυβερνήσει, είναι το κέρδος της εταιρείας σε βάρος της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Αριστοτέλη, της Χαλκιδικής και ολόκληρης της κοινωνίας γενικότερα. Σε αυτό το καταστροφικό σχέδιο  η Ελληνικός Χρυσός έχει τη διαχρονική υποστήριξη της ακροδεξιάς.

Η κοινωνία θα αντισταθεί, λέει ΟΧΙ στην καταστροφή του φυσικού πλούτου και του περιβάλλοντος στη Χαλκιδική και συνολικά. Λέει ΟΧΙ στον εκβιασμό και στην τρομοκρατία όλων αυτών που θέλουν να πλουτίζουν εις βάρος μας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να κερδίσει ο λαϊκός αγώνας για το δίκαιο, τη γη και την ελευθερία.

  • Σταμάτημα εργασιών στις Σκουριές, ακύρωση του επενδυτικού σχεδίου της Ελ. Χρυσός. Να αποχαρακτηριστεί η περιοχή σαν χώρος μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.
  • Σχέδιο αξιοποίησης των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής. Αυτό το σχέδιο μπορεί να διασφαλίσει ένας άλλος δρόμος, αντικαπιταλιστικός, σε ρήξη με την ΕΕ και τη λογική των επενδύσεων “με κάθε κόστος”, με τις συνελεύσεις των κατοίκων να έχουν κυρίαρχο και αποφασιστικό ρόλο, με σεβασμό στο περιβάλλον, χωρίς κανέναν άνθρωπο άνεργο, με τον λαό κυρίαρχο και αφέντη τελικά στον τόπο του.
  • Εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση του ορυκτού πλούτου. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης χωρίς αποζημίωση, με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα η φάμπρικα των διώξεων στελεχών της εταιρίας εναντίον των αγωνιστών και των ανεξάρτητων δημοσιογράφων. Να σταματήσει η δίωξη κατά του Alterthess και της δημοσιογράφου Στ. Πουλημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου