Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Να φέρουμε την Θεσσαλονίκη Ανάποδα πριν την πλήρη κατάρρευση | Συνέντευξη της Μ. Κέκη, τυπικά επικεφαλής της Πόλης Ανάποδα στο δήμο Θεσ/νίκης

Μαρία Κέκη, επικεφαλής του Αριστερού Ριζοσπαστικού Σχήματος Η Πόλη Ανάποδα

Η Πόλη Ανάποδα δημιουργήθηκε το 2019 και κατάφερε στις εκλογές του ίδιου έτους να εκπροσωπείται με έναν εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια παρατηρήσαμε μια πλήρη κατάρρευση της πόλης σε πολλαπλά επίπεδα, με τις ευθύνες να βαραίνουν την διοίκηση Ζέρβα. Σε πέντε χρόνια είδαμε τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου να καταστρέφονται χωρίς να μπαίνει σε λειτουργία το Μετρό, την πλατεία Ελευθερίας να μετατρέπεται πάλι σε πάρκινγκ, τις κοπές 4000 χιλιάδων δέντρων, την υποβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας που οδηγούν σε υπερχειλισμένους κάδους και συνεχή εργατικά ατυχήματα και ο κατάλογος είναι πολύ μεγαλύτερος.

Συνολικά η Θεσσαλονίκη είναι όμηρος των ιδιωτικών συμφερόντων και των εργολαβιών που δεν την αφήνουν να αναπνεύσει. Έχει μια σοβαρή έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου, ένα τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα και έλλειψη αξιόπιστων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, είναι βρώμικη χωρίς να γίνεται πραγματικά ανακύκλωση ενώ η εύρεση κατοικίας είναι δύσκολη με τα πολύ υψηλά ενοίκια, τους χαμηλούς μισθούς και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Μια πόλη αφιλόξενη, μη προσβάσιμη και χωρίς καμία προστασία στα πιο ευάλωτα άτομα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια πήραμε πολλές πρωτοβουλίες και αναδείξαμε μια σειρά από θέματα που πραγματικά απασχολούν τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Αν όμως κάπου καταφέραμε να εμπνεύσουμε τους κατοίκους να πάρουν πραγματικά την πόλη στα χέρια τους, ήταν στην προάσπιση των ελευθέρων χώρων. Ο ελάχιστος δημόσιος χώρος δέχεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση από το ιδιωτικό κεφάλαιο, που προσπαθεί να βρει κάθε τετραγωνικό αδόμητου χώρου για να κερδοσκοπήσει σε βάρος των κοινωνικών αναγκών.

Οι προτεραιότητές μας πηγάζουν από το Ανάποδο Πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε συλλογικά με ανοιχτό κάλεσμα σε όσα άτομα ήθελαν να συνεισφέρουν με την πρακτική και κινηματική τους εμπειρία ή την εξειδίκευσή τους. Ένα πρόγραμμα που βάζει μπροστά τις άμεσες ανάγκες στη στέγαση, τη μετακίνηση, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο, αλλά και δίνει την προοπτική μιας άλλης πόλης, συμπεριληπτικής, δίκαιης και βιώσιμης. Ένα πρόγραμμα που δεν φοβάται να συγκρουστεί με τα μεγάλα και μικρά ιδιωτικά συμφέροντα.

Είμαστε ένα διαφορετικό παράδειγμα για το πώς μπορεί να ασκηθεί η πολιτική σε τοπικό επίπεδο και ήρθαμε εδώ για να μείνουμε, οπότε οι στόχοι μας δεν είναι μόνο εκλογικοί. Την επόμενη πενταετία ο βασικός στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε όσο δυνατόν περισσότερα στοιχεία του προγράμματός μας, καθώς δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα διοίκησης αλλά ταυτόχρονα ένα πρόγραμμα διεκδίκησης. Αν την περασμένη τετραετία καταφέραμε μερικές νίκες, την επόμενη θέλουμε να τις πολλαπλασιάσουμε. Εκεί στοχεύουμε και στις δημοτικές εκλογές την 8η Οκτώβρη, να πολλαπλασιάσουμε την δυναμική και τα ποσοστά μας ώστε να δώσουμε τις μελλοντικές μάχες από ενισχυμένη θέση. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι εντυπωσιακή και έχουμε την δυνατότητα όχι απλά να ενισχυθούμε αλλά να επιτύχουμε σε τέτοιο βαθμό που θα δώσει μήνυμα ελπίδας και προοπτικής στον κόσμο που ασφυκτιεί σε μια δύσκολη πραγματικότητα.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (30.09.23)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου