Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Παρεμβάσεις δημοσίου Θεσ/νίκης: Όχι στο αντικοινωνικό και αντιδραστικό νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις


Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις στο δημόσιο

http://paremvasi.blogspot.gr/            dimosio.paremvasis@gmail.com

Όχι στο αντικοινωνικό και αντιδραστικό νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις

Αγώνας διαρκείας για να μην ψηφιστεί, να μην εφαρμοστεί, να καταργηθεί

Δευτέρα 29/07:Όλες και όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11πμ στο ΥΜΑΘ!

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 7:30μμ στο ΥΜΑΘ


Η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση σε δημόσια υγεία, παιδεία και κοινωνικά αγαθά με το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις. Θέλει να παραδώσει και αυτή την πλευρά του συστήματος δημόσιας υγείας που χτίστηκε και λειτουργεί με την εισφορά και την εργασία των εργαζομένων στα μεγάλα κερδοσκοπικά συμφέροντα και τις επιχειρήσεις ιδιωτικής υγείας που λυμαίνονται ένα δημόσιο αγαθό. Την ίδια στιγμή καταργεί το δικαίωμα σε μια αποτελεσματική φροντίδα είτε γιατί δεν μπορεί να την κάνει κερδοφόρα είτε γιατί θέλει να συγκαλύψει τις κοινωνικές αιτίες. Δηλαδή την καθημερινή βαρβαρότητα της φτώχειας, της κοινωνικής αδικίας, εκμετάλλευσης και αποξένωσης, της αγωνίας για το μέλλον, της ανελευθερίας.

Με το νομοσχέδιο παραχωρεί στον ιδιωτικό τομέα επιπλέον τομείς του δημόσιου συστήματος ψυχικής υγείας:

·  Καταργούνται τα δύο από τα τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας που απέμειναν, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί», ενώ καταργούνται και τα Κέντρα Πρόληψης.

·  Την στιγμή στήνεται ένα «Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας», όπου τσουβαλιάζονται ότι απομένει από το δημόσιο σύστημα, ΜΚΟ, επιχειρήσεις υγείας

·  Ο τομέας της απεξάρτησης περνά σε ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, τον  «Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων», που προβλέπει: α) με αλλαγή εργασιακού καθεστώς των εργαζομένων (ελαστικοποίηση εργασιακών συνθηκών και διαρκείς μετακινήσεις), β) κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης, αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027 και το σημαντικότερο γ) κατάργηση για τα δημόσια, δωρεάν «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΙΑΝΟΣ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ, ΑΡΓΩ). Σβήνεται έτσι η τεράστια εμπειρία πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης και απαξιώνεται το προσωπικό που τον κουβαλάει. δ) η χρηματοδότηση περνάει στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και επιχειρηματικά συμφέροντα. Στην πράξη αφορά ληξιπρόθεσμες δομές και προγράμματα για λίγους.

·  Για να προχωρήσει το αντιδραστικό αυτό σχέδιο, το νομοσχέδιο υιοθετεί την αντιεπιστημονική-αντικοινωνική αντίληψη ότι η απεξάρτηση και η ψυχική υγεία είναι κλινικό θέμα χωρίς κοινωνικές αιτίες. Έτσι προωθείται η πολιτική «μείωσης της βλάβης» σε βάρος της απεξάρτησης, που αφήνει τους εξαρτημένους στη μοίρα τους αρκεί να είναι «λειτουργικοί», χειραγωγίσιμοι και τελικά αναλώσιμοι.

·  Η ιατρικοποίηση και η ψυχιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων είναι καταστροφική. Όταν η επιθετικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών και των εφήβων βαφτίζονται από το "παρεκκλίνουσες" συμπεριφορές, ουσιαστικά η κατεύθυνση είναι "σύγχρονα αναμορφωτήρια"-αποθήκες ψυχών από τους επιχειρηματίες του κλάδου που είναι φανερό από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα ότι δεν είναι σε θέση να προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες.

Η ψυχική υγεία και η κοινωνική μέριμνα για την απεξάρτηση ή θα είναι δημόσιο αγαθό ή θα είναι θα είναι εμπόρευμα. Και τα δυο δεν γίνεται! Οι ολέθριες συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και της εισβολής των επιχειρηματικών συμφερόντων στην ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, στην παιδεία, στο ρεύμα, τον  ΟΣΕ κ.ο.κ. είναι μεγάλες και οδυνηρές! Η αντίσταση είναι μονόδρομος για να περάσουν ξανά τα κοινωνικά αγαθά στο δημόσιο, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Όσο υπάρχει στη μέση ο «ιδιώτης-επενδυτής», δεν υπάρχει ελπίδα.

Η κυβέρνηση διαβάζει ανάποδα την μαζική αποδοκιμασία των ευρωεκλογών και επισπεύδει να περάσει το αντιλαϊκό πρόγραμμά της για να διασφαλίσει τα συμφέροντα που τη στηρίζουν. Θεωρεί μάλιστα ότι δεν έχει αντιπολίτευση, ότι η κρίση του πολιτικού συστήματος είναι αδυναμία της κοινωνίας. Οι εργαζόμενοι, όμως ο λαός και η νεολαία, είμαστε εδώ και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, κόντρα την αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, των ιδιωτικοποιήσεων, του αυταρχισμού και του πολέμου.

Μαζί με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και την ψυχική υγεία, στηρίζουμε την απεργία 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 29/7 ενάντια στο αντικοινωνικό νομοσχέδιο. Θα δώσουμε τη μάχη για τη δημόσια υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την εγκατάλειψης είτε ψηφιστεί ο νόμος είτε όχι. Με αποφασιστικό αγώνα διαρκείας και μαχητικής διεκδικήσεις, με συντονισμό των σωματείων και της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.


 

 

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Σύμβολο στους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού η Σ. Βασιλακοπούλου






44 χρόνια πέρασαν από τις 28 Ιουλίου 1980, όταν η 21χρονη φοιτήτρια Παντείου και μέλος της ΚΝΕ, Σωτηρία Βασιλακοπούλου, δολοφονήθηκε στην πύλη της κλωστοϋφαντουργίας ΕΤΜΑ Την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες από τον μπράβο της εργοδοσίας της ΕΤΜΑ, Μάριο Χαρίτο, που την παρέσυρε θανάσιμα με λεωφορείο της εταιρείας.

Όσα χρόνια και αν περάσουν, το αγωνιστικό παράδειγμα και η θυσία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου θα σηματοδοτεί τον δρόμο του αγώνα για τον κόσμο της δουλειάς και της ταξικής αλληλεγγύης της νεολαίας στη μαχόμενη εργατική τάξη.

Ειδικά στις μέρες μας που η εργατική τάξη και ο λαός, ειδικά η νεολαία, δέχονται την σκληρή επίθεση με την 6μερη κακοπληρωμένη εργασία, τις συνεχείς επιθέσεις στα δικαιώματα σε υγεία, παιδεία, συνδικαλιστική δράση. Αλλά και την απειλή του πολέμου από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους τυχοδιωκτισμούς της άρχουσας τάξης, που την εντείνει το εθνικιστικό δηλητήριο και η πατριδοκαπηλεία.

Η Σ. Βασιλακοπούλου θα παραμένει σύμβολο στους αγώνες της εργατικής τάξης, του νεολαιίστικου κινήματος και όλης της κοινωνίας για απελευθέρωση από τα δεσμά του εγκληματικού καπιταλιστικού συστήματος.


Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Nέο εργοδοτικό έγκλημα στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στα ναυπηγεία της Σαλαμίνας





Nέο εργοδοτικό έγκλημα στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στα ναυπηγεία της Σαλαμίνας

H ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα στον καταπέλτη του υπό επισκευή sea jet στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στα ναυπηγεία της Σαλαμίνας. Οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε χώρους θανάτου, όλο και πιο πολύ. Η εκμεταλλευτική μανία του κεφαλαίου, το ξήλωμα των μηχανισμών ελέγχου, η εξαντλητική εργασία, αλλά και η άνοδος των ορίων συνταξιοδότησης (ο εργάτης που σκοτώθηκε ήταν 63 ετών) οδηγούν σε όλο και περισσότερες εργατικές δολοφονίες. Ηθικός αυτουργός είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερες καταστροφές.

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με οργάνωση στους χώρου δουλειάς, για την επιβολή με αγώνες των μέτρων που θα προστατέψουν τελικά την ίδια την ζωή. 

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κάτω τα χέρια από την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση


17.7.2024

Κάτω τα χέρια από την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση

Το νομοσχέδιο που κατέβασε για διαβούλευση το Υπουργείο Υγείας οδηγεί στη διάλυση των δημόσιων δομών της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης. 

Η κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ως αυτοτελή Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και η υπαγωγή τους στις ΔΥΠΕ, μαζί με όλες τις ψυχιατρικές κλινικές των υπόλοιπων Νοσοκομείων, εκτός από την υποβάθμιση και την υποχρηματοδότηση των δημοσίων δομών Ψυχικής Υγείας, προωθεί και την ιδιωτικοποίηση τους. 

Το ίδιο συμβαίνει και με την Απεξάρτηση, μέσω της συγχώνευσης των σχετικών φορέων (18 Άνω, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ κ.α.) σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), μετατρέποντας την ανάγκη για απεξάρτηση σε επικερδή μπίζνα. 

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι μέρος της συνολικής επίθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ και της ΕΕ στο Δημόσιο σύστημα υγείας. Σε συνέχεια της υποστελέχωσης και υποβάθμισης του ΕΣΥ, χωρίς προσλήψεις προσωπικού, με διαδοχικές προσπάθειες απολύσεων συμβασιούχων και εισόδου εργολάβων στα νοσοκομεία, με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, η κυβέρνηση «βγάζει» από το ΕΣΥ την Ψυχική Υγεία και την απεξάρτηση για να γίνει ένα ελκυστικό φιλέτο για τους ιδιώτες. Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε! 

Είναι μέρος της συνολικής επίθεσης στα δημόσια αγαθά που τα παραδίδει στους επιχειρηματίες και τον ανταγωνισμό της αγοράς.

Η χθεσινή απεργία στα Νοσοκομεία ήταν η αρχή. Χρειάζεται πανυγειονομικός ξεσηκωμός με απεργιακή κλιμάκωση που να έχει στο πλευρό του όλη την εργατική τάξη και τη νεολαία για να σώσουμε το ΕΣΥ. Για μπλοκάρισμα και ανατροπή των αντιδραστικών νόμων. Για αποκλειστικά δημόσια υγεία και πρόληψη ενάντια στην εμπορευματοποίηση. Λεφτά για την υγεία, όχι για τις πολεμικές δαπάνες και τα κέρδη του κεφαλαίου. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσα και έξω από τα νοσοκομεία οργανώνουν τη δράση τους σε αυτή την κατεύθυνση. 


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η αθλιότητα της 6ήμερης εργασίας δεν θα περάσει



12.7.2024

Η αθλιότητα της 6ήμερης εργασίας δεν θα περάσει

Δεν πέρασε πάνω από 2 βδομάδες από την ημερομηνία εφαρμογής της 6ήμερης εργασίας ανά βδομάδας και όλες οι καταγγελίες του εργατικού κινήματος δικαιώνονται. Η εργοδοσία πατώντας πάνω στον νόμο Γεωργιάδη επιχειρεί να επιβάλλει την 6η ημέρα εργασίας σε όλους τους κλάδους! Από τη βιομηχανία μέχρι τα τηλεφωνικά κέντρα. Και πώς θα ήταν διαφορετικά αφού η 6ήμερη εργασία αφορά άμεσα (άρθρο 25) όλα τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις «συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών». Επομένως αφορά την πλειοψηφία των βιομηχανικών κλάδων (τρόφιμα-ποτά, ενέργεια, μέταλλο, logistics κ.ά.) Αφορά επιπλέον και όλες τις  επιχειρήσεις «που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, σε «εξαιρετικές περιπτώσεις», κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει «απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας».

Επιπλέον, με την ψηφιακή κάρτα εργασίας σε μια σειρά κλάδους, που ισχύει επίσης από 1 Ιουλίου, η κυβέρνηση επιχειρεί με μια «ερμηνευτική εγκύκλιο» (37271/21-06-2024) να επεκτείνει τον χρόνο εργασίας και να σακατέψει το 8ωρο. 

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επεκτείνει στην πράξη κατά μία, ακόμα και μιάμιση ώρα το ωράριο στη βιομηχανία, καθώς ξέθαψαν ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1932 (!) σύμφωνα με το οποίο δεν θεωρείται «χρόνος εργασίας» το διάλειμμα και η προετοιμασία των εργαζόμενων για τη δουλειά στην αρχή και το τέλος της βάρδιας. Την ίδια στιγμή, «χαρίζονται» μέχρι 3 μέρες το μήνα στον εργοδότη, αφού ως και 3 μονά χτυπήματα της κάρτας δεν επιφέρουν κανένα πρόστιμο! Δεν δηλώνεται ωράριο εργασίας σε όσους εργαζόμενους χαρακτηρίζονται ως διευθυντικά στελέχη, ορίζοντας σαν «διευθυντικό στέλεχος» όσους κατέχουν θέσεις «εποπτείας ή ευθύνης ή εμπιστευτική»!

Όλα τα παραπάνω υλοποιούνται σε εφαρμογή της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αποτελεί συνέχεια πλήθους αντιλαϊκών οδηγιών για την πλήρη ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας, που φροντίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ με τις πλάτες των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και της ακροδεξιάς Ελληνική Λύση.

--

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών


http://www.antarsya.gr/


12.7.2024

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών

Οι μεγαλειώδεις αντιφασιστικές διαδηλώσεις, η κινητοποίηση των συνδικάτων, της νεολαίας και του αντιρατσιστικού κινήματος επέδρασαν καθοριστικά για τη πρώτη θέση του Νέου Λαϊκού Μετώπου (ΝΛΜ) στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών, μέσα και από τη μαζική συμμετοχή των λαϊκών στρωμάτων σε αυτές. 

Σε  κόντρα με τον γαλλικό ΣΕΒ και τα επίσημα κανάλια που προπαγάνδιζαν και ενίσχυαν το σενάριο του «θριάμβου Λεπέν», η εργατική τάξη και η νεολαία με το ένστικτό τους φράξανε τον δρόμο στην ακροδεξιά, κατανοώντας ότι μια νίκη του Εθνικού Συναγερμού -RN θα σήμαινε ακόμη μεγαλύτερη επίθεση στην εργατική τάξη, τους φτωχούς, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή του γαλλικού ιμπεριαλισμού στα ανοικτά πολεμικά μέτωπα και στις γαλλικές αποικίες, ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του κράτους του Ισραήλ για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων.

Παρά την χαρά και ανακούφιση που ένοιωσαν εκατομμύρια άνθρωποι, στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη, το αποτέλεσμα της Κυριακής χρειάζεται να μετατραπεί σε αγώνες και δυνάμωμα της επαναστατικής Αριστεράς γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει. Οι μάχες είναι μπροστά. Οι κοινοβουλευτικές έδρες δεν αρκούν για να τσακιστούν η ακροδεξιά και οι φασίστες, δεν αρκούν για να γκρεμίσουμε την νεοφιλελεύθερη επίθεση στις ζωές και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των μεταναστών.

Ο Εθνικός Συναγερμός-RN ενισχύεται σταθερά, έχοντας λάβει τριπλάσιες ψήφους σε σύγκριση με τις βουλευτικές του 2017 και διπλάσιες έναντι εκείνων του 2022. Η ανάπτυξη της ακροδεξιάς και των φασιστών ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής του Μακρόν και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων της Δεξιάς, του Σοσιαλιστικού Κόμματος (μόνου του ή σε συνεργασία με το Κομμουνιστικό Κόμμα) και της ΕΕ, που διαχρονικά προωθούν περικοπές, λιτότητα, ρατσιστικούς νόμους και πολεμικούς εξοπλισμούς. Αυτό ενθάρρυνε και νομιμοποιούσε τις πολιτικές των φασιστών που μπορούσαν να παρουσιάζονται και ως "αντισυστημική δύναμη" απέναντι στην "πολιτική ελίτ".

Εντός του ΝΛΜ συμμετέχουν και δυνάμεις της, λεγόμενης, "φιλελεύθερης Αριστεράς" (Σοσιαλιστικό Κόμμα και Πράσινοι), οι οποίες έχουν κυβερνήσει και συγκυβερνήσει εφαρμόζοντας ακραίες αστικές αντιδραστικές πολιτικές και δεν αποκλείεται να θελήσουν να το ξανακάνουν, σε συμμαχία με το μακρονικό στρατόπεδο, στην υπό διαμόρφωση νέα κυβέρνηση, πάνω στην πλάτη των αντιφασιστικών αισθημάτων του λαού. 

Δεν είναι η συμμαχία με τις αστικές «δημοκρατικές» δυνάμεις που μπορεί να ανακόψει τον δρόμο της ακροδεξιάς και της φασιστικής απειλής. 

Δεν είναι το «δημοκρατικό μέτωπο», που έσπευσε να στήσει το ΝΛΜ με την παράταξη Μακρόν, εν όψει του δεύτερου γύρου, με τις εκατοντάδες παραιτήσεις υποψηφίων του ΝΛΜ προς όφελος των μακρονιστών  (όπως του Υπουργού Εσωτερικών Νταρμανέν, αρχιτέκτονα της ρατσιστικής καταστολής και της πρώην πρωθυπουργού Μπορν, που ηγήθηκε της επίθεσης στις συντάξεις) ικανό να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στη Λεπέν. Αυτό οδήγησε το "ακραίο κέντρο" του Μακρόν να είναι δεύτερο σε έδρες παρά και τις δικές του, πολύ λιγότερες, παραιτήσεις.

Δεν αποτελούν απάντηση οι σοβαρές υποχωρήσεις στο πρόγραμμα του ΝΛΜ (πχ στο θέμα της Παλαιστίνης και στο συνταξιοδοτικό), για να "χωρέσει και να αναστήσει" το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Πράσινους.

Στην χειρότερη κρίση του καπιταλισμού, οι μεσοβέζικες ρεφορμιστικές λύσεις οδηγούν σε νέες ήττες και απογοήτευση. 

Η εργατική τάξη και η νεολαία έχουν τη δύναμη να τα βάλουν και να νικήσουν την ακροδεξιά και τις πολιτικές που τη θρέφουν, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό κλπ. Έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν τις πολιτική του κάθε Μακρόν, να διαψεύσουν την Λεπέν που προβλέπει ότι απλώς καθυστέρησε λίγο η ανάληψη της κυβέρνησης από το RN.

Χρειαζόμαστε μια πραγματικά ανατρεπτική, επαναστατική αριστερά, ικανή να οργανώνει και να εκπροσωπεί τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα και να κερδίζει νίκες σε σύγκρουση με τις ρατσιστικές, νεοφιλελεύθερες, αντεργατικές πολιτικές, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις δυνάμεις του κεφαλαίου, ενάντια στη γενοκτονία των Παλαιστινίων, υπέρ της αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας των γαλλικών αποικιών.

Μία αριστερά που να ανοίξει την προοπτική της ανατροπής και όχι της διαχείρισης αυτού του σάπιου συστήματος που γεννάει ρατσισμό, φασισμό, φτώχεια και πόλεμο.