Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Παρεμβάσεις δημοσίου Θεσ/νίκης: Όχι στο αντικοινωνικό και αντιδραστικό νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις


Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις στο δημόσιο

http://paremvasi.blogspot.gr/            dimosio.paremvasis@gmail.com

Όχι στο αντικοινωνικό και αντιδραστικό νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις

Αγώνας διαρκείας για να μην ψηφιστεί, να μην εφαρμοστεί, να καταργηθεί

Δευτέρα 29/07:Όλες και όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11πμ στο ΥΜΑΘ!

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 7:30μμ στο ΥΜΑΘ


Η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση σε δημόσια υγεία, παιδεία και κοινωνικά αγαθά με το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις. Θέλει να παραδώσει και αυτή την πλευρά του συστήματος δημόσιας υγείας που χτίστηκε και λειτουργεί με την εισφορά και την εργασία των εργαζομένων στα μεγάλα κερδοσκοπικά συμφέροντα και τις επιχειρήσεις ιδιωτικής υγείας που λυμαίνονται ένα δημόσιο αγαθό. Την ίδια στιγμή καταργεί το δικαίωμα σε μια αποτελεσματική φροντίδα είτε γιατί δεν μπορεί να την κάνει κερδοφόρα είτε γιατί θέλει να συγκαλύψει τις κοινωνικές αιτίες. Δηλαδή την καθημερινή βαρβαρότητα της φτώχειας, της κοινωνικής αδικίας, εκμετάλλευσης και αποξένωσης, της αγωνίας για το μέλλον, της ανελευθερίας.

Με το νομοσχέδιο παραχωρεί στον ιδιωτικό τομέα επιπλέον τομείς του δημόσιου συστήματος ψυχικής υγείας:

·  Καταργούνται τα δύο από τα τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας που απέμειναν, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί», ενώ καταργούνται και τα Κέντρα Πρόληψης.

·  Την στιγμή στήνεται ένα «Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας», όπου τσουβαλιάζονται ότι απομένει από το δημόσιο σύστημα, ΜΚΟ, επιχειρήσεις υγείας

·  Ο τομέας της απεξάρτησης περνά σε ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, τον  «Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων», που προβλέπει: α) με αλλαγή εργασιακού καθεστώς των εργαζομένων (ελαστικοποίηση εργασιακών συνθηκών και διαρκείς μετακινήσεις), β) κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης, αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027 και το σημαντικότερο γ) κατάργηση για τα δημόσια, δωρεάν «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΙΑΝΟΣ, ΔΙΑΠΛΟΥΣ, ΑΡΓΩ). Σβήνεται έτσι η τεράστια εμπειρία πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης και απαξιώνεται το προσωπικό που τον κουβαλάει. δ) η χρηματοδότηση περνάει στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και επιχειρηματικά συμφέροντα. Στην πράξη αφορά ληξιπρόθεσμες δομές και προγράμματα για λίγους.

·  Για να προχωρήσει το αντιδραστικό αυτό σχέδιο, το νομοσχέδιο υιοθετεί την αντιεπιστημονική-αντικοινωνική αντίληψη ότι η απεξάρτηση και η ψυχική υγεία είναι κλινικό θέμα χωρίς κοινωνικές αιτίες. Έτσι προωθείται η πολιτική «μείωσης της βλάβης» σε βάρος της απεξάρτησης, που αφήνει τους εξαρτημένους στη μοίρα τους αρκεί να είναι «λειτουργικοί», χειραγωγίσιμοι και τελικά αναλώσιμοι.

·  Η ιατρικοποίηση και η ψυχιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων είναι καταστροφική. Όταν η επιθετικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών και των εφήβων βαφτίζονται από το "παρεκκλίνουσες" συμπεριφορές, ουσιαστικά η κατεύθυνση είναι "σύγχρονα αναμορφωτήρια"-αποθήκες ψυχών από τους επιχειρηματίες του κλάδου που είναι φανερό από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα ότι δεν είναι σε θέση να προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες.

Η ψυχική υγεία και η κοινωνική μέριμνα για την απεξάρτηση ή θα είναι δημόσιο αγαθό ή θα είναι θα είναι εμπόρευμα. Και τα δυο δεν γίνεται! Οι ολέθριες συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και της εισβολής των επιχειρηματικών συμφερόντων στην ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, στην παιδεία, στο ρεύμα, τον  ΟΣΕ κ.ο.κ. είναι μεγάλες και οδυνηρές! Η αντίσταση είναι μονόδρομος για να περάσουν ξανά τα κοινωνικά αγαθά στο δημόσιο, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Όσο υπάρχει στη μέση ο «ιδιώτης-επενδυτής», δεν υπάρχει ελπίδα.

Η κυβέρνηση διαβάζει ανάποδα την μαζική αποδοκιμασία των ευρωεκλογών και επισπεύδει να περάσει το αντιλαϊκό πρόγραμμά της για να διασφαλίσει τα συμφέροντα που τη στηρίζουν. Θεωρεί μάλιστα ότι δεν έχει αντιπολίτευση, ότι η κρίση του πολιτικού συστήματος είναι αδυναμία της κοινωνίας. Οι εργαζόμενοι, όμως ο λαός και η νεολαία, είμαστε εδώ και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, κόντρα την αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, των ιδιωτικοποιήσεων, του αυταρχισμού και του πολέμου.

Μαζί με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και την ψυχική υγεία, στηρίζουμε την απεργία 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 29/7 ενάντια στο αντικοινωνικό νομοσχέδιο. Θα δώσουμε τη μάχη για τη δημόσια υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την εγκατάλειψης είτε ψηφιστεί ο νόμος είτε όχι. Με αποφασιστικό αγώνα διαρκείας και μαχητικής διεκδικήσεις, με συντονισμό των σωματείων και της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου