Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Απραξία από την ΕΔΟΘ μπροστά στην κυβερνητική επίθεση - Βρώμικη επίθεση από ΠΑΜΕ στις Παρεμβάσεις


Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις στο δημόσιο

http://paremvasi.blogspot.gr/            paremvaseis.dimosio.thes@gmail.com   

 

Πλήρη απραξία αποφάσισε μπροστά στην κυβερνητική επίθεση η ΕΔΟΘ με ευθύνη ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ-ΕΑΕΚ-ΔΑΣ/ΠΑΜΕ

·        Στις συνεδριάσεις της ΕΕ και του ΓΣ της ΕΔΟΘ οι δυνάμεις του προεδρείου δεν κατέθεσαν κανένα αγωνιστικό σχέδιο

·        Σε βρώμικη προσωπική επίθεση σε εκπρόσωπο των Παρεμβάσεων προχώρησε η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) για να θολώσει τα νερά, αντί να δώσει εξηγήσεις για τη συναίνεση με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό

 

Συνεδρίασε ενόψει της εμφάνισης του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΔΟΘ στις 30/8 όπου με ψήφους των ΔΑΚΕ, ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), ΔΗΣΥΠ και ΕΑΕΚ απορρίφθηκε η μοναδική πρόταση για πρόγραμμα δράσης, που κατατέθηκε από τις Παρεμβάσεις. Το μόνο που βγήκε ήταν η συμμετοχή στη συγκέντρωση που ανακοίνωσαν οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΥ, με αιτήματα που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας και χωρίς την παραμικρή αναφορά στο πώς θα αναγκαστεί η κυβέρνηση και η εργοδοσία να τα υλοποιήσει. Η ΔΑΣ αντίστοιχα ανακοίνωσε συγκέντρωση σωματείων της επιρροής του ΠΑΜΕ, χωρίς επίσης κάποιο αγωνιστικό σχέδιο, μόνο κάλεσμα «αλλαγής συσχετισμών», δηλαδή να ψηφιστεί η παράταξη όταν γίνουν εκλογές στα σωματεία. Το Γενικό Συμβούλιο που συνεδρίασε στις 3/9 ουσιαστικά δεν είχε αντικείμενο και για αυτό έληξε χωρίς καμία απόφαση, μετά και την άρνηση του προεδρείου να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση των Παρεμβάσεων.

Ο εκφυλισμός των διαδικασιών είναι αποτέλεσμα μιας πρακτικής που απέναντι στην κυβέρνηση προβάλλει μόνο δηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ απεργίες οδηγούνται σε εκφυλισμό, χωρίς συνέχεια και κλιμάκωση, χωρίς αποτίμηση για την αποτελεσματικότητά τους και πώς αυτή θα εξασφαλιστεί.

Ο Μητσοτάκης ήρθε στη ΔΕΘ και ουσιαστικά ανακοίνωσε μια τριετία σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής: όλα για το μεγάλο κεφάλαιο και τους εξοπλισμούς, φτώχεια και αυταρχισμός για τους εργαζόμενους και τον λαό. Χρειάζεται αλλαγή πορείας και εργατικό κίνημα ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ που νιώθει ισχυρή, γιατί έχει και την ακροδεξιά να λειτουργεί σαν λαγός της κυβέρνησης. Είναι φανερό ότι δεν θα έρθει διέξοδος από την κεντροαριστερά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ που βουλιάζει στην κρίση της εξαιτίας της συναίνεσης που δίνει στη ΝΔ, ενώ η επένδυση ΚΚΕ, Νέας Αριστεράς στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι, τη στιγμή που αυτό είναι απόλυτα ελεγχόμενο από το σύστημα, δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στους εργαζόμενους.

Για να ζούμε από ένα μισθό, να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια και συνδικαλιστικές ελευθερίες, για να υπερασπιστούμε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, δημόσιο και φυσικό πλούτο χρειάζεται σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική. Χρειάζεται αποφασιστικός αγώνας για να καταργηθεί η ιδιωτικοποίηση σε ΔΕΗ που έχει στείλει την τιμή του ρεύματος στα ύψη, του ΟΣΕ για να μην έχουμε ξανά έγκλημα σαν τα Τέμπη… Για αυτό οι Παρεμβάσεις κατέθεσαν συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα με απεργιακό σταθμό 48ωρη απεργία στις 26-27 Σεπτέμβρη, γιατί το δίκιο μας δεν θα το βρούμε με «ευχές και παρακάλια».

Η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), προφανώς για να καλύψει τα νώτα της ,έβγαλε μια ανακοίνωση με αφορμή τις διαδικασίες της ΕΔΟΘ, στην οποία δεν λέει τίποτα για την ταμπακιέρα. Αλλά προχώρησε σε μια βρώμικη προσωπική επίθεση σε εκπρόσωπο των Παρεμβάσεων, με χαρακτηρισμούς όπως «πλασιέ εμπόρων υγείας». Επειδή δήθεν συμφώνησε με την πρόταση του προέδρου της ΕΔΟΘ Α. Γιακουμή από τη ΔΑΚΕ να προωθηθεί η προσφορά ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου. Αλήθεια, δικαιούνται να μιλάνε οι …ψηφοφόροι του Α. Γιακουμή που τον τοποθέτησαν στην θέση του προέδρου; Που τον κάλεσαν κεντρικό ομιλητή στην συγκέντρωσή τους σε απεργία; Καθόλου τυχαία η ΔΑΣ αποφεύγει να πει μια λέξη για όσα απεύθυνε σε εκπρόσωπο της στέλεχος της ΔΑΚΕ: «γελοίε», «φασίστα», «φύγε από δω». Σκοπιμότητες ενάντια στην αγωνιστική λογική των Παρεμβάσεων υπηρετεί η επίθεση λάσπης, όπως και η ταύτισή  τους με πολιτικούς χώρους. Η ανεξαρτησία των Παρεμβάσεων, στις οποίες συμμετέχουν αγωνιστές από διάφορες πολιτικές τάσεις, είναι γνωστή και δεδομένη. Δεν μπορεί να μας κατηγορεί για κομματικό εναγκαλισμό η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) που κορύφωση των αγώνων θεωρεί τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ.

Η ΔΑΣ έχει προσεγγίσει τις παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΠ, ΕΑΕΚ σε περιεχόμενο και μορφή πάλης, επανήλθε στα προεδρεία, ενώ αναδιπλώθηκε το ΠΑΜΕ που εμφανιζόταν κάποτε ως αντίπαλο δέος απέναντι σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αλλά και στα πρωτοβάθμια σωματεία. Έχει μαζέψει την κριτική στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, έχει μπει στα προεδρεία και υιοθετεί το τροπάρι ότι «δεν τραβάει ο κόσμος» για να απεργήσει. Για αυτό αναλώνεται σε βρώμικες επιθέσεις προς τις Παρεμβάσεις που χαλάνε τη σούπα του συνδικαλισμού της «μετρημένης και υπεύθυνης στάσης» που βλέπει το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα να έρχονται με μόνη πρόταση την ψήφο στο κόμμα της κάθε παράταξης. Έτσι ήρθε η αλαζονεία του «41%» και για αυτό η ψυχρολουσία της ΝΔ στις ευρωεκλογές δεν εκφράστηκε στους δρόμους αμφισβήτησης της πολιτικής της.

Η ελπίδα είναι στο μαχόμενο εργατικό κίνημα και τη δύναμη των πρωτοβάθμιων σωματείων να οργανώσουν δημοκρατικά και ενωτικά την αντίστασή μας. Αυτή η δύναμη έχει σφραγίσει τις νίκες και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και θα βγει ξανά στο προσκήνιο. Σε αυτό τον στόχο θα μετρηθούμε όλοι.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου