Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Ανακοίνωση της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της 9 Ιούνη


http://www.antarsya.gr/

Ανακοίνωση της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα αποτελέσματα

των Ευρωεκλογών της 9 Ιούνη

1.       Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών αποτυπώνουν την βαθιά και πολύπλευρη κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως, με την συντριπτική εκλογική ήττα όλων των βασικών κυβερνητικών κομμάτων (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι) που αποτελούσαν και αποτελούν τους πυλώνες του πολιτικού οικοδομήματός της.

2.       Στην Ελλάδα, η χωρίς προηγούμενο πτώση της ΝΔ (28,3%) σε ψήφους και ποσοστά (-12,5% ή 1 εκ ψήφους σε σχέση με τις περυσινές βουλευτικές εκλογές και -5% σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019), εκφράζει την ευρύτατη κοινωνική δυσαρέσκεια και τη σημαντική φθορά της πολιτικής της κυβέρνησης στη λαϊκή συνείδηση. Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να επικαλείται την "παντοδυναμία του 41%. Η υπερφίαλη επίκληση της έγινε θρύψαλα και στις κάλπες.  Η πτώση αυτή έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς συντελείται με απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης από πλευράς των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και σχετίζεται με τις κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, αλλά και την ανάπτυξη της κοινωνικής και πολιτικής διαμαρτυρίας ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.

3.       Το έγκλημα των Τεμπών όχι μόνο δεν «ξεχάστηκε» αλλά η μαζική οργή ενάντια στην κυβέρνηση των δολοφόνων εκφράστηκε και με την τεράστια Πανεργατική απεργία στην πρώτη επέτειο στις 28 Φλεβάρη, η προσπάθεια για διάλυση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων βρήκε απέναντί της μαχητικές απεργίες των γιατρών και νοσηλευτών, η προσπάθεια για διάλυση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας βρήκε απέναντί της τις πολύμηνες φοιτητικές καταλήψεις, η αντίσταση στον σεξισμό και στις γυναικοκτονίες κέρδισε τη στήριξη της οργανωμένης εργατικής τάξης μετατρέποντας την 8 Μάρτη σε πανεργατική απεργία, τα μπλόκα των αγροτών ανάδειξαν την οργή της φτωχής αγροτιάς κόντρα στην κυβέρνηση, την ΚΑΠ και τις πολυεθνικές τροφίμων και εμπορίου, τα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στάθηκαν στο πλευρό των προσφύγων, το αντιφασιστικό κίνημα κρατάει ακόμα φυλακή τους ναζί της Χρυσής Αυγής ενώ τα μαζικά συλλαλητήρια στο πλευρό της Παλαιστίνης απονομιμοποίησαν την συνεργασία της κυβέρνησης με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ.

4.       Η έκταση της πολιτικής κρίσης που ανοίγεται μπροστά μας είναι τεράστια. Η εκλογική κατάρρευση της ΝΔ, σε συνέχεια της κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, φανερώνει τη κρίση  και το αδιέξοδο του αστικού πολιτικού συστήματος.

5.       Η ήττα της ΝΔ πάει "χέρι - χέρι" με την ήττα και των δύο άλλων "κομμάτων εξουσίας", του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασελάκη διεύρυνε ακόμα περισσότερο το χάσμα με τον κόσμο των αγώνων και της Αριστεράς. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να επιβεβαιώσουν την εικόνα μιας ανύπαρκτης και αδύναμης κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, αποτέλεσμα της συναίνεσης που προσφέρουν στις κύριες πλευρές της πολιτικής της ΝΔ και τις επιλογές κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι' αυτό δεν εισπράττουν εκλογικά μέρος έστω της φθοράς της ΝΔ. Το άθροισμα του "τρικομματισμού" ίσα που ξεπερνάει το 50%.

6.       Το αποτέλεσμα των ΜΕΡΑ25 (2,54%) και Νέας Αριστεράς (2,45%), με την αποτυχία επίτευξης του στόχου για εκπροσώπηση τους στην Ευρωβουλή καταγράφει την κρίση και το αδιέξοδο της δημιουργίας σχηματισμών και «μετώπων» που «σπάσανε από τα αριστερά από το ΣΥΡΙΖΑ» αλλά συγκροτούνται στη βάση είτε του κυβερνητισμού ή της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με απουσία αριστερής πολιτικής και ταξικής αναφοράς και εξοστρακισμό ακόμη και στοιχειωδών στοιχείων ρήξης με την ΕΕ και το ίδιο το σύστημα. Η Νέα Αριστερά ακολούθησε εξ αρχής πολιτική «συνέχειας» του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίζεται και την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση του Τσίπρα σε ρόλο  «υπεύθυνης δύναμης» με στόχο να συμβάλει σε δημοκρατικές εναλλακτικές λύσεις ακόμα και με το ΠΑΣΟΚ(!) και  τον ΣΥΡΙΖΑ.. Το ΜέΡΑ25-ΛΑΕ έφτασε να υποστηρίζει ότι το 2024 δεν είναι 2015 για να διεκδικούμε ρήξη με την ΕΕ, την ώρα που η ΕΕ παίζει όλο και πιο αντιδραστικό ρόλο από την οικονομία μέχρι τον πόλεμο και τα κλειστά σύνορα.

7.       Το ΚΚΕ έχει ανεβασμένο ποσοστό, παρόλο που καταγράφει και αυτό απώλειες σε ψήφους. Εκφράζει μια τάση λαϊκής αριστερής διαμαρτυρίας, όμως, με την πολιτική του τακτική και γραμμή δεν μπορεί να αποτελέσει δύναμη ανατροπής και ουσιαστικής σύγκρουσης με την αστική πολιτική και το σύστημα. Αυτό φαίνεται τόσο από τη στάση του στους αγώνες το προηγούμενο διάστημα. Σε κάθε μάχη που ξεδιπλώθηκε, η ηγεσία του ΚΚΕ ήταν η φωνή του «αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων», η φωνή του κλεισίματος και όχι της κλιμάκωσης των αγώνων. Στην προεκλογική περίοδο έκανε σημαντικά βήματα αποστασιοποίησης από στόχους ανατροπής και τον κομβικό στόχο για την έξοδο από την ΕΕ,  με «ανοίγματα» σε εθνικιστικές και ομοφοβικές απόψεις, αντί να υπερασπιστεί μια ταξική, διεθνιστική στάση και προοπτική .

8.       Τα αυξημένα ποσοστά της ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης (9,3%) και άλλων μικρότερων σχηματισμών του χώρου, σχετίζονται κυρίαρχα με τη μετατόπιση του άξονα της πολιτικής  προς τα δεξιά που διασφαλίζουν η ΝΔ και οι θεσμοί της ΕΕ με τη ρητορική και πολιτική τους (μεταναστευτικό, ζητήματα τάξης και ασφάλειας, ισλαμοφοβία, υποστήριξη της γενοκτονίας των Παλαιστίνιων από το Ισραήλ, «εθνικές απειλές», ζητήματα φύλου κλπ), χωρίς, δυστυχώς, απάντηση  από τις δυνάμεις της κοινοβουλευτικής Αριστεράς. Ο χώρος της ακροδεξιάς παρουσιάζει αθροιστικά αύξηση στα ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές όσο και συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2019 αλλά μείωση στον αριθμό των ψήφων. Επιπλέον, η άνοδος αυτή δεν καταγράφεται με την ένταση που υπάρχει σε πολλές χώρες της ΕΕ. Αυτό δεν σημαίνει υποτίμηση της απειλής. Αντίθετα, σημαίνει αξιοποίηση των δυνατοτήτων που άνοιξε η ήττα της Νέας Δημοκρατίας ώστε το κίνημα να κόψει τον αέρα που δίνει στα πανιά των ακροδεξιών και των φασιστών η κυβέρνηση και η πολιτική της ΕΕ. Η σύγκρουση με τον εθνικισμό, τον σκοταδισμό και τις ρατσιστικές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ αποτελεί άμεση προτεραιότητα ξεκινώντας με την τιμωρία των ενόχων από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το Λιμενικό για το ρατσιστικό έγκλημα στη Πύλο.

9.       Η σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, της νομιμοποίησης των θέσεων και των πολιτικών της εκπροσώπων της από την ηγεσία της ΕΕ,  της κρίσης του αστικού πολιτικού συστήματος και της απουσίας μιας ανατρεπτικής, αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς που να εκφράζει τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειονότητας με πολιτική ρήξης και σύγκρουσης με το βάρβαρο σύστημα. Μια τέτοια αριστερά και ένα εργατικό κίνημα που θα συγκρούεται με τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, με την πολιτική και ιδεολογία τους σε όλα τα ζητήματα μπορεί να αντιμετωπίσει πραγματικά και να νικήσει ην ακροδεξιά. Η εκ νέου προβαλλόμενη «σούπα» των «δημοκρατικών μετώπων» με τον Μακρόν και τους άλλους «δημοκράτες» ρίχνει απλά νερό στον μύλο της ακροδεξιάς.  

10.    Η αύξηση της αποχής αντανακλά βαθύτερες διεργασίες που σχετίζονται με την αυξανόμενη απόσταση των λαϊκών στρωμάτων από τους θεσμούς της αστικής πολιτικής, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης επίγνωσης του κόσμου ότι η ψήφος δεν καθορίζει κυρίαρχα την ασκούμενη πολιτική, το προνόμιο της οποίας έχουν τα αστικά κέντρα εξουσίας. Η αποχή ενσωματώνει αντιφατικές ή/και αντίθετες τάσεις στο εσωτερικό της, ενώ φανερώνει ότι το αστικό πολιτικό σύστημα δεν πείθει εύκολα μέσω της κάλπης.

11.    Η αδυναμία του αστικού πολιτικού συστήματος να στρατεύσει τους εργαζόμενους με την κυρίαρχη πολιτική, η κρίση εκπροσώπησης που εξελίσσεται,  δεν είναι κάποιο συγκυριακό φαινόμενο. Είναι το αποτέλεσμα δύο ταυτόχρονων παραγόντων: της πολύπλευρης κρίσης του σημερινού καταστροφικού καπιταλισμού αλλά και των αγώνων της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας.

Η πορεία αυτή θα συνεχιστεί όπως δείχνουν τα σημάδια νέων σπασμών στην καπιταλιστική κρίση, οι συνεχόμενοι γύροι επιθέσεων σε βάρος της εργατικής τάξης, η κλιμάκωση των πολέμων με την ατέλειωτη σφαγή στην Ουκρανία και τη γενοκτονία των Παλαιστίνιων που οργανώνει το Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ, και της κυβέρνησης ΝΔ, η στροφή της ΕΕ σε «οικονομία πολέμου», αλλά και η κλιματική και περιβαλλοντική καταστροφή που σπέρνει μαζικά την καταστροφή με φονικές πανδημίες, πυρκαγιές, πλημμύρες, καύσωνες.  

12.    Μπροστά μας ανοίγεται μια νέα περίοδος. Το αστικό πολιτικό σύστημα ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην «συγκατοίκηση» δεξιάς-ακροδεξιάς στις κεντρικές χώρες της Ευρώπης και στην ίδια την ΕΕ, όπως δείχνει η διαπραγμάτευση Φον Ντερ Λάιεν - Μελόνι και η διαφαινόμενη συγκατοίκηση Λεπέν Μακρόν. Η αντιδραστική αυτή μετάλλαξη αποτελεί επιλογή των κυρίαρχων δυνάμεων για να προωθήσουν την «πολεμική πορεία» και στο κοινωνικό πεδίο και στον πόλεμο. Σε αυτή την πορεία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ενταχθούν και οι «προοδευτικές» ή άλλες κυβερνήσεις. Στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πορείας αντιδραστικής ανασυγκρότησης θα κριθούν όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς.  

13.    Χαιρετίζουμε τις/τους 20.603 αγωνιστές και αγωνίστριες που στήριξαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική συνεργασία με την ψήφο τους στις 9 Ιούνη. Το εκλογικό της αποτέλεσμα εκφράζει την επιμονή ενός πρωτοπόρου τμήματος των κοινωνικών αγώνων και της Αριστεράς για μια αντικαπιταλιστική προοπτική στην ελληνική κοινωνία. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία έδωσε τη μάχη των εκλογών από θέσεις αντικαπιταλιστικού προγράμματος και προβολής της ανάγκης για απειθαρχία, ρήξη και έξοδο από Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ανατροπή της κυβέρνησης, την αντίθεση στην συναινετική αντιπολίτευση. Έθεσε ουσιαστικά πολιτικά ερωτήματα και θέσεις για τα μεγάλα και πιεστικά προβλήματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Υπογράμμισε  την ανάγκη ενός μετώπου αντικαπιταλιστικού και επαναστατικού, Σε αυτή την κατεύθυνση θα αναληφθούν  πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Το αποτέλεσμα είναι αναντίστοιχο του ρόλου του κόσμου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους αγώνες, και σε όλες τις μάχες από το εργατικό κίνημα και την εκπαίδευση, έως την υγεία, τον ρατσισμό και τον σεξισμό. Εκφράζει τα ελλείμματα που έχουν αποτυπωθεί και στην απόφαση της 5ης Συνδιάσκεψης.

14.    Το εκλογικό μαύρισμα της ΝΔ, η  αποτυχία των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των αστικών εναλλακτικών λύσεων  και συνολικά τα στοιχεία κρίσης και απόστασης των λαϊκών στρωμάτων από το αστικό πολιτικό σύστημα, ανοίγει νέες και μεγαλύτερες δυνατότητες για την ανάπτυξη των αγώνων που θα βάζουν στο κέντρο την ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης της ΝΔ, του κεφαλαίου και της ΕΕ.

15.     Δυναμώνουμε την μάχη ενάντια στον πόλεμο, για Λευτεριά στη Παλαιστίνη ενάντια στη συμμαχία με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, ενάντια στην πολεμική στροφή της ΕΕ που θα πληρώσουν οι λαοί, ενάντια στον ρατσισμό για ανοικτά σύνορα για την προσφυγιά. Παλεύουμε ενάντια στα νέα και τα παλιά Σύμφωνα σταθερότητας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις απολύσεις, για δημόσια Υγεία και Παιδεία, για να κατακτήσουμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για κρατικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση και εργατικό έλεγχο, για μείωση των ωρών εργασίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, τον σεξισμό, τους πλειστηριασμούς, την κλιματική κρίση και την περιβαλλοντική καταστροφή.  

16.    Παλεύουμε για την ανατροπή της επίθεσης, για ρήγματα στην αστική πολιτική στην προοπτική της επαναστατικής ανατροπής αυτού του βάρβαρου συστήματος. Ενάντια στην αναμονή μίας καινούργιας «προοδευτικής» κυβέρνησης. Για να μπορεί η οργανωμένη εργατική τάξη να επιβάλλει το δίκιο της με τις δικές της δυνάμεις. Για τον Σοσιαλισμό και τον Κομμουνισμό της εποχής μας. Κάνουμε βήματα στην ανασυγκρότηση της αντικαπιταλιστικής - επαναστατικής και κομμουνιστικής Αριστεράς της εποχής μας. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλείται να μπει μπροστά και να συμβάλλει αποφασιστικά σε αυτή την πορεία.

Αθήνα, 13.06.2024


Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Εκλογές δυσαρέσκειας, με χαστούκι στην κυβέρνηση, ακροδεξιά άνοδο και αριστερή μισή αντίσταση - Πρώτο σχόλιο από το ΠΡΙΝ

Εκλογές δυσαρέσκειας, με χαστούκι στην κυβέρνηση, ακροδεξιά άνοδο και αριστερή μισή αντίσταση


Γιάννης Ελαφρός

Βαριά πολιτική ήττα για την κυβέρνηση, δίδυμη αποτυχία των πολιτικών σχεδίων κυβέρνησης και αστικής αντιπολίτευσης, εικόνα αποσάρθρωσης και κατακερματισμού της πολιτικής εκπροσώπησης, που σπάει σε «ρετάλια», με κραυγαλέα ενίσχυση της αποστοίχισης και της αποχής, τάσεις ανόδου της ακροδεξιάς, αλλά και της αριστερής διαμαρτυρίας έβγαλαν οι κάλπες των ευρωεκλογών. Θα χρειαστεί καλύτερη και συλλογική μελέτη, αλλά αξίζει μια πρώτη υπογράμμιση στα πιο ευδιάκριτα στοιχεία τους.

Η αποχή από τις κάλπες έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, με τη συμμετοχή να είναι 41,9% των εγγεγραμμένων (το «νέο 41%», όπως εύστοχα γράφηκε). Αν και στην πραγματικότητα ξεπερνά οριακά το 50% (καθώς οι κατάλογοι δεν είναι ενημερωμένοι), η πτώση της συμμετοχής είναι τεράστια. Στις περσινές βουλευτικές εκλογές, τον Μάιο η συμμετοχή ήταν 61,76% και τον Ιούνιο 53,74%. Η έκρηξη της αποχής έχει πολλές αιτίες, αλλά σε μεγάλο βαθμό εκφράζει την απόσταση ευρύτερων στρωμάτων του πληθυσμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την ολοένα και μεγαλύτερη αποσύνδεσή τους από το αστικό πολιτικό-κομματικό σύστημα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλου είδους δεσμοί και «δεσμά».

Η Νέα Δημοκρατία δέχθηκε ηχηρό χαστούκι! Με 28,31% και 1.125.602 ψήφους πέφτει 12,2% από τον Ιούνιο πέρσι και χάνει σχεδόν ένα εκατομμύριο ψήφους (από 2.115.322). Μάλιστα, τον Μάιο του 2023 είχε πάρει 2.407.750 ψ. (40,79%). Ο Κ. Μητσοτάκης βλέποντας την κατρακύλα να έρχεται είχε βάλει πολύ χαμηλά τον πήχη, θέτοντας ως στόχο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019 (33,12%, 1.873.137 ψ.). Βεβαίως, κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό γιατί η απόσταση από το 2019 είναι μεγάλη, σε μια περίοδο πολιτικά πυκνή. Η σύγκριση πρέπει να γίνει βασικά με τις βουλευτικές του 2023, λαμβάνοντας υπόψη και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της κάλπης των ευρωεκλογών. Ακόμα και σε σχέση όμως με τις ευρωεκλογές του 2019 η ΝΔ έχει μεγάλη πτώση, παίρνει 5% κάτω από τον στόχο που είχε βάλει ο Κ. Μητσοτάκης. Κυβέρνηση και ΝΔ εισπράττουν μεγάλη καταδίκη και τελειώνει η περίοδος του «41%» ως απάντηση σε κάθε κοινωνική διεκδίκηση. Η πορεία φθοράς της κυβέρνησης και αποδυνάμωσής της, κοινωνικής και πολιτικής, έχει ξεκινήσει.

Οι φετινές ευρωεκλογές είναι μία από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις που υπήρξε διπλή καταδίκη και αποτυχία και της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Σ. Κασελλάκη δεν κατάφερε να πιάσει τον στόχο να είναι κοντά ή πάνω από το 17,8% των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, βρέθηκε χαμηλά, κάτω από 15% (14,92%) και με απώλειες πάνω από 330.000 ψήφων σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023. Επίσης, η μικρή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ δεν ξεκαθαρίζει το «τοπικό ντέρμπι» της ηγεμονίας στην κεντροαριστερά. Το αποτέλεσμα δεν δίνει πράσινο φως στην προσπάθεια του Σ. Κασελλάκη να επιβληθεί ως αδιαφιλονίκητος άρχοντας στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ευρύτερο χώρο, χωρίς όμως να τον γκρεμίζει μεμιάς.

Οι φετινές ευρωεκλογές είναι μία από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις που υπήρξε διπλή καταδίκη και αποτυχία και της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνοντας τις ρωγμές που υπάρχουν στο κομματικό σύστημα.

Το ΠΑΣΟΚ με το 12,79% (508.399 ψ.) έκανε ένα βήμα σε ποσοστό από το 11,84% (617.487 ψ), αλλά σαφώς κάτω από τις προσδοκίες και τον στόχο να βγει τρίτο κόμμα, ενώ κι εδώ υπήρξε σημαντική απώλεια ψήφων. Η μεγάλη υστέρησή του στην ευρύτερη Αθήνα παραμένει (που βγαίνει τέταρτο κόμμα, πίσω από το ΚΚΕ) όπως και γενικότερα σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Ανοδική, σημαντική και πολλαπλά ανησυχητική είναι η καταγραφή των ακροδεξιών, εθνικιστικών και συντηρητικών συνδυασμών, με την Ελληνική Λύση να φτάνει το 9,3%, τη Νίκη 4,37%, τη «Φωνή Λογικής» της Λατινοπούλου 3,04% (αυτοί εκλέγουν δύο, έναν κι έναν ευρωβουλευτή αντίστοιχα), ενώ συνολικά οι 12 ακροδεξιοί συνδυασμοί πλησίασαν το 20,5%, έναντι 13,9% στις βουλευτικές του Ιουνίου 2023 και 15,7% στις ευρωεκλογές του 2019. Υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω απ' αυτές τις επιλογές, καθώς σε ορισμένες ειδικά περιπτώσεις υπήρξε άφθονο χρήμα για διαφημιστική προβολή. Μεγάλη είναι η επιρροή των ακροδεξιών κομμάτων στη βόρεια Ελλάδα, με την Ελληνική Λύση, για παράδειγμα, να βγαίνει δεύτερο κόμμα σε έξι εκλογικές περιφέρειες (νομούς) της βόρειας Ελλάδας και τρίτο κόμμα στην Α' Θεσσαλονίκης, αλλά και στη Δυτική Αττική.

Το ΚΚΕ έφτασε το 9,25% με 367.796 ψήφους, ενισχυμένο σε ποσοστό σε σχέση με τις περσινές βουλευτικές (7,69% τον Ιούνιο και 7,23% τον Μάιο), αλλά με υποχώρηση σε ψήφους: 401.224 τον Ιούνιο και 426.628 τον Μάιο. Η μειωμένη συμμετοχή δεν άφησε ανεπηρέαστο το ΚΚΕ, ωστόσο η μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων του (σε σχέση με τα άλλα κόμματα) και οι δεσμοί – ικανότητα κινητοποίησης που διαθέτει έδωσαν αυξημένες δυνατότητες. Ιδιαίτερη είναι η εκλογική επιρροή του ΚΚΕ στα αστικά κέντρα, ειδικά της πρωτεύουσας και περισσότερο στις πιο εργατικές-λαϊκές γειτονιές. Το ΚΚΕ ενισχύεται κυρίως με ψήφο αριστερόστροφης διαμαρτυρίας και αντίστασης. Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα υπάρχει σημαντική προσαρμογή της πολιτικής του, με λείανση των συγκεκριμένων ανατρεπτικών και αντιΕΕ αιχμών και ενίσχυση της κοινοβουλευτικής και «πατριωτικής» αναφοράς, ενώ υπήρξε προεκλογικά και υποστήριξη από συντηρητικές πλευρές, όπως από τον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των ΑΝΕΛ και ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, το κόμμα του οποίου («Άλλος Δρόμος») είχε πάρει 1,24% και 70.347 ψ. στις ευρωεκλογές του 2019.

Η Πλεύση Ελευθερίας με 3,40% και 135.310 ψήφους εκλέγει ευρωβουλεύτρια, φτάνοντας στο υψηλότερο εκλογικό ποσοστό (από 3,17% πέρσι τον Ιούνιο), αλλά παρουσιάζοντας μείωση ψήφων (από 165.523 τον Ιούνιο και 170.424 τον Μάιο).

Βαριά αποτυχία στην πρώτη εκλογική καταγραφή για τη Νέα Αριστερά, που προήλθε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που με 2,45% και 97.554 ψ. δεν κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή/τρια και βρέθηκε χαμηλά παρά το γεγονός πως διαθέτει 11 βουλευτές/τριες, με αντίστοιχα μέσα και προσβάσεις. Όπως φαίνεται η προσπάθεια αναπαραγωγής του παλιού («καλού») ΣΥΡΙΖΑ και της ρεφορμιστικής-διαχειριστικής ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν εμπνέει και δεν συσπειρώνει.

Αντίστοιχα, η συμμαχία του ΜέΡΑ25 με την ΛΑΕ-ΑΡΑΣ και άλλους δεν κατάφερε –για μία ακόμα φορά- να υπερβεί το όριο του 3%. Με 2,54% και 101.127 ψήφους παρέμεινε ποσοστιαία στα επίπεδα των βουλευτικών πέρυσι (2,5% και 130.378 ψ. τον Ιούνιο, 2,63% και 155.107 ψ. τον Μάιο), παρά την προσπάθεια ευρύτερης υποστήριξης. Η λείανση ακόμα κι εκείνων των θολών αναφορών στη «ρήξη», που υπήρξαν πέρσι τον Μάιο, δεν φέρνει κέρδη, ενώ η προσπάθεια να «ενωθεί» η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά υπό τη διεύθυνση του Γ. Βαρουφάκη για να ακουστεί στα «πλατιά ακροατήρια» οδηγήθηκε σε νέα αποτυχία.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία πήρε 20.603 ψήφους και ποσοστό 0,52% , έναντι 0,30% και 15.887 τον Ιούνιο του 2023 και 0,54%, 31.759 ψ. τον Μάιο του 2023. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλαδή διατηρείται ποσοστιαία στο επίπεδο του Μαΐου του ΄23 κι αυξάνει τις ψήφους της σε σχέση με τον Ιούνιο (που ήταν ένα πολύ κακό αποτέλεσμα), με σημαντική ανανέωση ψηφοφόρων. Στο αποτέλεσμα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς καταγράφεται αντοχή σε συνθήκες δυσμενών συσχετισμών και πολλαπλών εκλογικών πιέσεων, ενώ ανιχνεύονται τάσεις- δυνατότητες ανόδου, που φάνηκαν και από την καταγραφή στην Αθήνα και ειδικά σε λαϊκούς δήμους, όπως το Περιστέρι, αλλά και σε περιοχές που έγινε στοιχειώδης εκλογική εξόρμηση, όπως η Ήπειρος. Ωστόσο, το αποτέλεσμα του ψηφοδελτίου της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς είναι αναντίστοιχο των προκλήσεων και των απαιτήσεων και το αίτημα της ανασυγκρότησης είναι επιτακτικό.

Τέλος, ο «οικολογικός χώρος» παρέμεινε σε χαμηλές πτήσεις και σε αυτές τις εκλογές, καθώς περισσότερο εκφράζει την καπιταλιστική «πράσινη ανάπτυξη» της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο πως η πιο ισχυρή καταγραφή ήταν από τον «Κόσμο» του επιχειρηματία Πέτρου Κόκκαλη, με 1,08% και να ακολουθεί το Πράσινο Κίνημα με 0,67%.

Εφημερίδα ΠΡΙΝ

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Ά. Χάγιος: Μήνυμα της κάλπης επικίνδυνο για τους κυρίαρχους, σινιάλο ελπίδας για το κίνημα - Άρθρο στην ΕΦΣΥΝ

Ά. Χάγιος: Μήνυμα της κάλπης επικίνδυνο για τους κυρίαρχους, σινιάλο ελπίδας για το κίνημα



Γιατί ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Άρθρο του Άγγελου Χάγιου, στελέχους του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, υποψήφιου ευρωβουλευτή με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία, στην Εφημερίδα των Συντακτών

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η μάχη για το «ψωμί», για μια αξιοβίωτη ζωή, συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, τον ολοκληρωτισμό, την καταστροφή του περιβάλλοντος, ενάντια στην αστική κυριαρχία, ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτικό καπιταλισμό.

Σε μια εποχή όπου τα τύμπανα πολέμου ηχούν όλο και πιο κοντά και η συνασπισμένη ισχύς των αστικών τάξεων της Ευρώπης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλιμακώνει τον κοινωνικό πόλεμο σε βάρος εργατικών, κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων, με νέα προγράμματα σταθερότητας, οι μεσοβέζικες λύσεις τελειώνουν. Όσοι μιλούν στο όνομα του λαού και της Αριστεράς, βρίσκονται μπροστά σε αδυσώπητο δίλημμα.

Είτε θα ενισχύσουν την αντιπολεμική, διεθνιστική, αντιιμπεριαλιστική πολιτική και πάλη ενάντια στην καταστροφή που εξαπολύει ο κόσμος του κεφαλαίου (Ουκρανία, Γάζα κ.λπ.), ενάντια στις αστικές κυβερνήσεις νεοφιλελεύθερης, σοσιαλδημοκρατικής ή ακροδεξιάς κοπής που διακηρύσσουν μετάβαση σε «οικονομία πολέμου». Για να μη γίνουν οι νέοι/ες και οι εργάτες/τριες κρέας για τα κανόνια σε μια ανείπωτη αλληλοσφαγή.

Είτε θα τοποθετούνται στα λόγια αντιπολεμικά αλλά στην πράξη θα γλιστρούν όλο και περισσότερο στην αποδοχή ή στην υπόκλιση στα κίβδηλα «εθνικοπατριωτικά» ή «ευρωπαϊκά» καλέσματα, όπου το ΝΑΤΟ βαφτίζεται «ιερή αμυντική συμμαχία», ενώ μαζί με την Ε.Ε. κλιμακώνουν τον πόλεμο.

Είτε θα δώσουν μάχη γα το ψωμί, τα δημόσια αγαθά, την επιβίωση του πλανήτη και τις ελευθερίες και τα δικαιώματα ενάντια στην επίθεση που εξαπολύουν κεφάλαιο-κυβερνήσεις με στρατηγείο την Ε.Ε.

Είτε θα υποταχτούν στη «σιδερένια φτέρνα» και στο μικρότερο κακό που φέρνει πάντα το μεγαλύτερο.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνει την πρώτη επιλογή

Σε αυτή την ιστορική καμπή, η πολιτική «σταθερότητας» που επιδιώκουν οι αστικές τάξεις της Ε.Ε., απαιτεί εξαφάνιση ή «εξημέρωση» της Αριστεράς. Επιδιώκουν να εκμηδενιστούν προληπτικά οι δυνατότητες για αμφισβήτηση και ανατροπή της κοινωνικής λεηλασίας, της συντριβής της προοπτικής αξιοπρεπούς ζωής για την εργατική τάξη και ειδικά τη νεολαία.

Το ερώτημα είναι ποια στάση θα κρατήσει η Αριστερά; Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μάχεται για μια Αριστερά ανεξάρτητη από την αστική πολιτική, για μια Αριστερά αντικαπιταλιστική, επαναστατική, νέας κομμουνιστικής προοπτικής. Μια Αριστερά που δεν φοβάται αλλά αναζητά συνειδητά «συμμαχία» με τις τάσεις ρήξης και ανατροπής, που αναδεικνύονται σε στροφές της ταξικής πάλης.

Η άλλη επιλογή είναι μια Αριστερά που θα λειτουργεί ως ανεκτό ανάχωμα της κοινωνικής διαμαρτυρίας σε «ήρεμες» περιόδους και ως σταθεροποιητικός παράγοντας στις στιγμές κρίσης της αστικής πολιτικής, έως ότου πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων κάποια στιγμή ως στυμμένη λεμονόκουπα.

Γι' αυτόν τον λόγο, όταν το ΚΚΕ περιμαζεύει διάφορα ρετάλια ακόμη και του εθνικιστικού χώρου, αναπαράγοντας προσφυγοφοβία, Μακεδονομαχίες και «ανένδοτο» κατά των αστικών τάξεων… Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, τότε αφοπλίζει ιδεολογικά τον «λαό της Αριστεράς». Αλλά και το ΜέΡΑ25 με την αυταπάτη μιας δήθεν φιλειρηνικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα προκύψει αν τους «ενοχλήσουμε, ρεαλιστικά» υπονομεύει τον αντιΕ.Ε. αγώνα.

Είναι καταστροφική και αδιέξοδη η επιλογή των πολιτικών δυνάμεων αυτών (με όλες τις διαφορές τους), που αναπαράγουν τη συστημική κινδυνολογία για την «καταστροφή» που συνιστά η ρήξη και η έξοδος από την Ε.Ε., αντί να αναδεικνύουν τις καταστροφικές συνέπειες της υποταγής και της συνέχισης της παραμονής σε αυτήν.

Το 2015 και η στάση απέναντι σε εκείνη τη ρωγμή στη λαϊκή συνείδηση απέναντι στην Ε.Ε. έδειξε με σαφήνεια τα όρια μεταξύ αυτών των δύο γραμμών. Από τη μια, ήταν η συμμετοχή του ΚΚΕ στη διαδικασία όλων των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ, αφού πριν το άφησε αστήρικτο, με τη γραμμή της αποχής. Από την άλλη, ήταν η αντικαπιταλιστική Αριστερά, που έθεσε ως στόχο την ανατροπή της ευρωμνημονιακής σφαγής στην πράξη, με το τριπλό ΟΧΙ σε Ε.Ε., κυβέρνηση, αλλά και σε συναίνεση στη «σταθερότητα».

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να αποτελέσει τόσο ένα επικίνδυνο μήνυμα για τους κυρίαρχους όσο και ένα ενθαρρυντικό σινιάλο ελπίδας για το κίνημα και την αντικαπιταλιστική Αριστερά της ανατροπής

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η μάχη για το «ψωμί», για μια αξιοβίωτη ζωή, συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, τον ολοκληρωτισμό, την καταστροφή του περιβάλλοντος, ενάντια στην αστική κυριαρχία, ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτικό καπιταλισμό. Στις συνθήκες αυτές, είναι εκατό φορές πιο αναγκαίες -αλλά και δυνατές- οι εργατικές κοινωνικές επαναστάσεις, που θα στοχεύουν «να τα αλλάξουν όλα». Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, στη νίκη ακριβώς μιας τέτοιας προοπτικής επιχειρεί να συμβάλει. Για το κύριο ζητούμενο της εποχής μας, την ανασυγκρότηση της επαναστατικής και απελευθερωτικής, σύγχρονα κομμουνιστικής στρατηγικής. Και μετά τις εκλογές θα είμαστε εδώ. Με τη δυναμική εξέλιξη της Πρωτοβουλίας για ένα νέο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα στο άμεσο διάστημα.

Έχουμε επίγνωση των αδυναμιών μας, ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να αναδείξουμε με ισχυρό συσχετισμό τα παραπάνω κρίσιμα πολιτικά ζητούμενα. Η συγκρότηση πολιτικού ρεύματος απειθαρχίας και ρήξης με σαφή στόχο την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε αυτή τη βάση πρόβαλε και προβάλλει την ανάγκη ενός ευρύτερου αντικαπιταλιστικού, κοινωνικοπολιτικού μετώπου, με άρνηση πολιτικής δορυφοροποίησης γύρω από ηττημένες πολιτικές, που ακυρώνουν την Αριστερά.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να αποτελέσει τόσο ένα επικίνδυνο μήνυμα για τους κυρίαρχους όσο και ένα ενθαρρυντικό σινιάλο ελπίδας για το κίνημα και την αντικαπιταλιστική Αριστερά της ανατροπής.

Γι' αυτό καλούμε αταλάντευτα στην υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία.

Πηγή: efsyn.gr

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το Σωματείο Συνταξιούχων «Η Συσπείρωση»





7.6.2024

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το Σωματείο Συνταξιούχων «Η Συσπείρωση»

Αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία, αποτελούμενη από τους Θανάση Αγαπητό και Γιάννη Λαθήρα, υποψήφιο ευρωβουλευτή, συναντήθηκε χθες με τη διοίκηση του μαχητικού και δραστήριου Σωματείου Συνταξιούχων «Η Συσπείρωση», στα γραφεία του, στο Ε.Κ.Θ.

Στη συζήτηση τονίστηκε το γεγονός ότι τα προβλήματα των 2,7 εκατομμυρίων απομάχων της δουλειάς, απουσιάζουν εκκωφαντικά από την ανούσια προεκλογική συζήτηση.

Επισημάνθηκε ότι τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν, είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ , των μνημονίων που μας επέβαλαν και της πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, διαγραφή του ληστρικού χρέους, διάλυση του Υπερταμείου, φορολόγηση του πλούτου και των κερδών της ελίτ, πέρασμα στο δημόσιο των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, μείωση των τεράστιων εξοπλιστικών δαπανών κλπ. Για να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, να παταχθεί η ακρίβεια που λεηλατεί τις πενιχρές συντάξεις, να δοθούν πίσω δώρα και αναδρομικά, να καταργηθούν η προσωπική διαφορά και οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Για σταθερή, μόνιμη και πλήρως ασφαλισμένη εργασία των εργαζόμενων με μείωση του χρόνου εργασίας και των ορίων συνταξιοδότησης. Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία με πρωτοβάθμια περίθαλψη και πλήρως εξοπλισμένα νοσοκομεία.

Από τη μεριά της διοίκησης του Σωματείου έγινε αναλυτική ενημέρωση για τα αιτήματα τις δράσεις του και ιδιαίτερα για τις υπεκφυγές του κράτους και κυβέρνησης να εφαρμόσουν αποφάσεις του ΣτΕ για την επιστροφή αναδρομικών των συνταξιούχων.

462 Εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί και ερευνητές στηρίζουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία στις ευρωεκλογές

462 Εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί και ερευνητές στηρίζουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία

Κάλεσμα στήριξης στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία ενόψει των ευρωκλογών της Κυριακής 9 Ιούνη υπογράφουν 462 εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί και ερευνητές:  

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι μια πολιτική μάχη που θα κρίνει για το επόμενο διάστημα αν θα δυναμώσει η το πολιτικό ρεύμα και η πάλη:

·        για την ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης της ΝΔ, ενάντια στην συναινετική αντιπολίτευση των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και την ακροδεξιά.

·        ενάντια στην ΕΕ του πολέμου, των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε δημοκρατία εργασία, παιδεία, υγεία, κοινωνικά αγαθά στο βωμό του κέρδους. Αγώνας για απειθαρχία-ρήξη- αποδέσμευση από αυτή.

·        Για το άνοιγμα δρόμου για μια αξιοβίωτη ζωή και μια κοινωνία που μας αξίζει.

Σε αυτή την προεκλογική περίοδο κρύβονται τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων και της νεολαίας, οι αιτίες και οι υπεύθυνοί τους. Κουβέντα για τον πραγματικό ρόλο της ΕΕ, που αποτελεί την πολιτική και οικονομική ένωση του κεφαλαίου, ενάντια στους λαούς και τα συμφέροντά τους. Θέλουν να μας πείσουν ότι τα συμφέροντα του συνασπισμού του ευρωπαϊκού κεφαλαίου είναι και δικά μας συμφέροντα.

Η εργατική τάξη στην Ευρώπη, η νεολαία, η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών έχουν ήδη βιώσει εδώ και δεκαετίες τις αρνητικές επιπτώσεις της ΕΕ:

·        Η ΕΕ δεν ήταν ποτέ το "σπίτι των λαών". Αντίθετα, είναι η ηγετική δύναμη της εκμετάλλευσης, της καταστροφής των εργασιακών δικαιωμάτων, της υποταγής κάθε δημόσιου αγαθού στην "αγορά".

·        Η ΕΕ δεν εγγυάται την ειρήνη. Είναι ένας ιμπεριαλιστικός μηχανισμός. Συμμετέχει και υποστηρίζει όλες τις εισβολές που κατέστρεψαν ολόκληρες χώρες και οδήγησαν σε εκατομμύρια πρόσφυγες. Κλιμακώνει την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή στο πλευρό του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ, πολλαπλασιάζει τις στρατιωτικές δαπάνες, ενώ κορυφαίοι παράγοντές της προετοιμάζουν τους λαούς για γενικευμένο πόλεμο, μιλάνε και επίσημα για "πολεμική οικονομία" στην ΕΕ.

·        Η ΕΕ δεν περιλαμβάνει "ισότιμους εταίρους". Εμβαθύνει τις ανισότητες μεταξύ των χωρών και μετατρέπει τις περιφερειακές οικονομίες σε ζώνες φτηνής εργασίας και υπερεκμετάλλευσης.

·        Η ΕΕ δεν είναι "ανθρωπιστική". Εφαρμόζει βαθιά ρατσιστικές πολιτικές δημιουργώντας την Ευρώπη- φρούριο. Κλείνει συμφωνίες για να κάνει μαζικές απελάσεις και επαναπροωθήσεις εκτοπισμένων ανθρώπων, οδηγώντας σε χιλιάδες θανάτους.

·        Η ΕΕ δεν επιχειρεί να "λύσει το ζήτημα του δημόσιου χρέους". Αντίθετα, το "δημόσιο" χρέος έχει αυξηθεί κατά πολύ από τότε που ιδρύθηκε η ευρωζώνη και φορτώνεται στις πλάτες του λαού και αποπληρώνεται από τους εργαζόμενους.

·        Η ΕΕ δεν είναι ένας "χώρος δημοκρατίας". Περιορίζει τη δημοκρατία, τα εργασιακά δικαιώματα και τη λαϊκή κυριαρχία. Οι πολιτικές της διευκολύνουν τον ρατσισμό και τον φασισμό.

·        Η ΕΕ είναι το επιτελείο που σχεδιάζει χειροτέρευση της εργασίας και καταλήστευση του παραγόμενου πλούτο και του περιβάλλοντος σε όφελος των κερδών των μονοπωλειακών ομίλων. Σχεδιάζει και προωθεί την συνταξιοδότηση στα 72+, την επέκταση της ελαστικής εργασίας, την αύξηση του εργάσιμου χρόνου και την αναλογική αλλά και απόλυτη μείωση της αμοιβής της εργασίας.

Στην εκπαίδευση ο ρόλος της ΕΕ στη χώρα μας είναι καθοριστικός και σηματοδοτεί όλες τις σημαντικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης από τη δεκαετία του 1990 και μετά. Έχει ανάγκη την αλλαγή του «DNA» της εκπαίδευσης, η οποία καλείται να συμβάλει «στην ανταγωνιστικότητα των χωρών της Ευρώπης», μέσω της ακόμα μεγαλύτερης σύνδεσής της με την καπιταλιστική κερδοφορία και της πλήρους προσαρμογής της στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχει πέτρα που να μη σηκώσεις στη χώρα μας και να μην έχει τη σφραγίδα της ΕΕ. Από τη Συνθήκη της Μπολόνια και της Λισαβόνας μέχρι τη Στρατηγική 2020, το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας δένεται με χιλιάδες νήματα με το στρατηγείο των Βρυξελλών.

Οι κεντρικοί πυλώνες της πολιτικής της ΕΕ στην εκπαίδευση είναι η στροφή στην απόκτηση δεξιοτήτων αντί για στέρεη επιστημονική γνώση, η μέτρηση των «μαθησιακών αποτελεσμάτων», η αξιολόγηση, το τρίπτυχο ευελιξία ‒ πιστοποίηση ‒ κινητικότητα, η κατάρτιση και η μαθητεία. Η αγορά και οι επιχειρήσεις ορίζουν τις αναγκαίες κάθε φορά δεξιότητες γύρω από τις οποίες οικοδομούνται τα εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ το εκπαιδευτικό σύστημα περιστρέφεται γύρω από τη μέτρηση των «μαθησιακών αποτελεσμάτων». Αντί για κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, έχουμε ένα αέναο κυνήγι προσόντων και συνεχών επανακαταρτίσεων όπου ο καθένας προσπαθεί να επιβιώνει στην αρένα της μορφωτικής και εργασιακής κινητικότητας και περιπλάνησης με εκτόξευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Η μεγάλη μάχη των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση αλλά και συνολικά ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση εκτός από μάχη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική είναι και αγώνας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, αφού αποτελούν θεμελιώδεις της κατευθύνσεις.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η γνωστή διαδικασία της Μπολόνια ‒και οι διαδοχικές εξειδικεύσεις της, συνδέει άμεσα τα πανεπιστήμια με τις εκάστοτε «ανάγκες της αγοράς», αντιμετωπίζει σαν πολυτέλεια τις σπουδές σε συγκεκριμένους επιστημονικούς ή τεχνολογικούς τομείς με επιστημονικά καθορισμένα αντικείμενα ή την έρευνα που δεν είναι προσανατολισμένη στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Η ψήφιση του νόμου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ έγινε με τη σφραγίδα του «ευρωπαϊκού δικαίου» ‒ως αναπόσπαστου μέρους του εσωτερικού‒, στο όνομα της «ανάγκης να συμβαδίσουμε με τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ».

Στις ευρωεκλογές πρέπει να εκφραστεί καθαρά το μήνυμα της καταδίκης αυτής της πολιτικής.

·        Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι παντοδύναμη! Μπορεί να ανατραπεί. Το δείχνουν οι αγώνες στην εκπαίδευση, ο αγώνας την νεολαίας ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, οι αγώνες στην υγεία, στα σχολεία, η κοινωνική οργή για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Οι αγώνες για ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια και σταθερή και μόνιμη δουλειά ενάντια στην ακρίβεια και τη λιτότητα. Είναι ανάγκη να εκφραστεί το μήνυμα ενίσχυσης αυτών των αγώνων για να γίνουν νικηφόροι, για να ζήσει ο λαός!

·        Είμαστε σε αντιπαράθεση με τις προσπάθειες αναμόρφωσης - σταθεροποίησης του αστικού πολιτικού συστήματος, κόντρα στην διαμόρφωση ισχυροποιημένου πόλου συναινετικής αντιπολίτευσης αστικής διαχείρησης και της αναβάθμισης της ακροδεξιάς.

·        Ενισχύουμε τον πολιτικό αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.

·        Να μπούμε ανατρεπτική σφήνα με την ενίσχυση του ρεύματος που παλεύει ενάντια στον καπιταλισμό και βλέπει έξω από αυτόν.

Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ στέλνει μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης πως υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτός της ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΝΤΙΡΕΚΤΙΒΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ-ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ

ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ. Τώρα, όχι στο μέλλον. Αυτό είναι το συστατικό στοιχείο των διεκδικήσεων και των ελπιδοφόρων αγώνων που αναπτύχθηκαν σε όλη την Ευρώπη, από τους αγώνες των αγροτών, των εργαζόμενων για μισθούς, συντάξεις, την φοιτητική ιντιφάντα, για να νικήσουν. Παλεύουμε για μια Ευρώπη με τους λαούς στο τιμόνι της εξουσίας, πραγματικά ελεύθερη από την εκμετάλλευση, τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον πόλεμο. Για μια Ευρώπη της κοινωνικής χειραφέτησης.

Για όλα τα παραπάνω στις Ευρωεκλογές στηρίζουμε - ψηφίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Ανατρεπτική Συνεργασία:

Δημόσια Εκπαίδευση (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια)

Αττική   

  1. Αγγελόπουλος Αντώνης
  2. Αθανασίου Ελένη
  3. Αθανασίου Ελευθερία
  4. Αθανασοπούλου Γιόλα
  5. Αναγνωστοπούλου Χρύσα
  6. Αναγνώστου Απόστολος
  7. Ανδρέου Μαρία
  8. Αντωνόπουλος  Κώστας
  9. Αντωνόπουλος Παύλος
  10. Αργυράκη Ευγενία
  11. Αρκομάνη Εύη
  12. Αυγουστίνου Μαρία
  13. Βαρβέρη Δέσποινα
  14. Βασιλάτου Βίκυ
  15. Βασιλείου Θεανώ
  16. Βάσσης Διονύσης
  17. Βέζου Θάνια
  18. Βενιού Ευρυδίκη
  19. Βουρεκάς Θοδωρής
  20. Βουτσίνος Αντώνης
  21. Γαϊτανή Μαρία
  22. Γανιάρη Ιφιγένεια
  23. Γέροντας Θωμάς
  24. Γεωργιάδου Κατερίνα
  25. Γιακωβάκη Κατερίνα
  26. Γιαννάκης Νίκος
  27. Γιαννούλης Στέλιος
  28. Γκαρανέ Ντίνα
  29. Γκικουρία Αϊντα
  30. Γκούτρα Δάφνη
  31. Δαλάινα Σπυριδούλα
  32. Δημητούλης Δημήτρης
  33. Διαμάντης Γιώργος
  34. Διαμαντοπούλου Μαρία
  35. Δινοπούλου Βαγγελίτσα
  36. Δούκα Ευαγγελία
  37. Εξάρχου Λένα
  38. Ζαραϊδόνη Βούλα
  39. Ζωϊτσάκος Σωτήρης
  40. Ηλιάδη Εύα
  41. Ηλιοπούλου Σταυρούλα
  42. Θαλάσση Έφη
  43. Ιωαννίδης Τάσος
  44. Ιωαννίδου Γιώτα
  45. Καβακλής Λουκάς
  46. Κακούρου Κωνσταντίνα
  47. Καλοξύλου Φούλη
  48. Καλούσης Ακρίτας
  49. Κανελλοπούλου Δώρα
  50. Καραγιώργου Δέσποινα
  51. Καραμήτρου Χρύσα
  52. Καραπάνος Δημήτρης
  53. Καρυώτης Δημήτρης
  54. Κατσιγιάννης Αλέξανδρος
  55. Κατσούλη Αθανασία
  56. Καυκιά Ζαχαρούλα
  57. Κιντή Δώρα
  58. Κιτσαντά Μάρθα
  59. Κονδύλη Νατάσσα
  60. Κονιδάρης Ευάγγελος
  61. Κοντελές Θανάσης
  62. Κορκά Νικολέττα
  63. Κοροντζής Παναγιώτης
  64. Κοτινόπουλος Αργύρης
  65. Κοτρώτσιος Νίκος
  66. Κουράκης Νίκος
  67. Κουρνιώτης Χρήστος
  68. Κουρτέση Κατερίνα
  69. Κουτσούκη Χρυσάνθη
  70. Κουτσώνης Βύρωνας
  71. Κυργιάκης Χρήστος
  72. Κυριακίδου Έφη
  73. Κυρομίτη Μερόπη
  74. Λάσκαρη Έφη
  75. Λένου Αλέκα
  76. Λιβανός Βασίλης
  77. Λιναρδάτος Φοίβος
  78. Λύχας Αντώνης
  79. Μαλγαρινού Βάσω
  80. Μάλλιου Κατερίνα
  81. Μαλτέζου Θεανώ
  82. Μάμαλη Ελένη
  83. Μαργαρίτη Ελεάνα
  84. Μαρίνης Γιάννης
  85. Μαρούτας Γιάννης
  86. Ματσούκας Χρήστος
  87. Μαυρίδης Θοδωρής
  88. Μένου Χαρά
  89. Μιλτσακάκης Μιχάλης
  90. Μιχαηλίδης Γιώργος
  91. Μιχαλόπουλος Γιώργος
  92. Μιχαλόπουλος Παναγιώτης
  93. Μονομμάτου Ειρήνη
  94. Μούρης Ηλίας
  95. Μουτάφης Οδυσσέας
  96. Μπανιά Φωτεινή
  97. Μπάρτζος Βαγγέλης
  98. Μπαχτή Άννα
  99. Μπίσσια Σταυρούλα
  100. Μπράζα Αφροδίτη
  101. Νασιόπουλος Δημήτρης
  102. Νικολούζου Ελευθερία
  103. Νταβλούρου Ιωάννα
  104. Ντίνος Θωμάς
  105. Ντόντορου Αλεξάνδρα
  106. Παζάλος Γιώργος
  107. Παϊζη Βάσω
  108. Παϊζης Σπυρος
  109. Παλαιστίδου Ελευθερία
  110. Παναγιώτου Χρήστος
  111. Πανάγου Μαρίνα
  112. Παπακωνσταντίνου Βιβή
  113. Παπασπύρου Απόστολος
  114. Παπαστεργίου Κατερίνα
  115. Παππά Ιωάννα
  116. Παρασσιρη Κατερίνα
  117. Πατέλη Βιολέττα
  118. Πατσιού Παναγιώτα
  119. Πέρδου  Χριστιάνα
  120. Πετροπούλου Έλενα
  121. Πέτσα Νικολέττα
  122. Πλαστήρας Δημήτρης
  123. Πλιάσας Κώστας
  124. Ποζίδου Ροζαλία
  125. Πορτελάνου Μαρία
  126. Πουλουτίδου Αναστασία
  127. Πραντσίδη Λίλα
  128. Προμπονά Ευγενία
  129. Προυσαλίδης Γιώργος
  130. Ρέππα Βενετία
  131. Ρέππα Ντίνα
  132. Ρέππας Χρήστος
  133. Ρίζος Σεραφείμ
  134. Σάββας Γιάννης
  135. Σαμοΐλης Γιάννης
  136. Σκαρτσελάκη Μαρίνα
  137. Σκούρα Μαρία
  138. Σμπιλίρη Γιάννα
  139. Σουραή Ροζίτα
  140. Σουρτζής Φώτης
  141. Σπηλιόπουλος Γρηγόρης
  142. Σταθακόπουλος Μιχάλης
  143. Σταυροπούλου Άννα -Μάγια
  144. Σφαιροπούλου Αθηνά
  145. Ταβουλάρη Μαριάννα
  146. Ταμβάκης Οδυσσέας
  147. Τάσσου Δήμητρα
  148. Τέλιου Χρύσα
  149. Τέφα Ελένη
  150. Τζιωρτζιώτης Σταύρος
  151. Τόλη Πολίνα
  152. Τουλγαρίδης Κώστας
  153. τριμανδιλη μαρια
  154. Τσαγκαράτου Αιμιλία
  155. Τσινές Γιώργος
  156. Φερεντίνου Αναστασία
  157. Φιλίππα Ακριβή
  158. Φρυδά Ευαγγελία
  159. Φωτιάδης Γιώργος
  160. Χαλάς Γιάννης
  161. Χαλκής Γιώργος
  162. Χατζέλα Δήμητρα
  163. Χατζηγρηγορίου Μαριάννα
  164. Χατζοπούλου Σοφία
  165. Χιώνη Νέτα
  166. Χλιβερού Κωνσταντίνα
  167. Χόρτη Παρασκευή
  168. Χριστοδουλοπούλου Αναστασία
  169. Χριστοπούλου Βασιλική
  170. Χρόνης Γιώργος
  171. Χρονοπούλου Μαριάννα
  172. Χρυσοχού Θεοπούλα

Μακεδονία – Θράκη

  1. Αγαπητός Θανάσης
  1. Αλεμίδου Θώμη
  1. Αναγνώστου Κατερίνα
  1. Αντωνιάδου Βάσω
  1. Αντωνίου Φανή
  1. Αυγέας Βασίλης
  1. Βαβούρης Χρήστος
  1. Βασιλειάδης Θωμάς
  1. Βασιλειάδου Δέσποινα
  1. Βασιλοπούλου Γιούλη
  1. Βενιός Ανδρέας
  1. Βλάχου Ασημίνα
  1. Βοζίκα Φωτεινή
  1. Βουρτσάκη Βάνα
  1. Γεωργάκη - Κόλλια Ειρήνη
  1. Γκίνος Βαγγέλης
  1. Γραβάνης Γρηγόρης
  1. Γώτσιου Νίκη
  1. Δεληγιαννοπούλου Πόπη
  1. Δομούζη Σταυρούλα
  1. Ζαγανίδης Χρήστος
  1. Θεοδωρίδου Ευδοξία
  1. Ιακωβάκη Λίλια
  1. Καλαμπαλίκης Γιώργος
  1. Καλημερίδης Γιώργος
  1. Κανάρης  Θανάσης
  1. Καπακτσής Αλέξανδρος
  1. Καπέτης Δημήτρης
  1. Καπλανίδου Χρύσα
  1. Καραγκούνη Βάσω
  1. Κατσαρού Ιωάννα
  1. Κορδίλας Ξενοφώντας
  1. Κοροξενού Δανάη
  1. Κουμαντζιάς Δημήτρης
  1. Κρεασίδης Γιώργος
  1. Κωτούλας Τάσος
  1. Λαθήρα Γιάννα
  1. Λαθήρας Γιάννης
  1. Λεγάκης Μιχάλης
  1. Μακρυγιάννης Στέφανος
  1. Μηλιαλήμ Τζεμαλή
  1. Μήτσος Παναγιώτης
  1. Μπαζιργιάννης Βασίλης
  1. Μπέντση Ελευθερία
  1. Μπέστα Αρετή
  1. Μπιτζένης Δημήτρης
  1. Μπουρδουμπούρα Γεωργία
  1. Ξοπλίδης Γιώργος
  1. Οικονομίδου Νάντια
  1. Παπανικολάου Βασιλεία
  1. Παπαρσένη-Παπαευσταθίου Άννα
  1. Παπατσίμπας Βασίλης
  1. Περιστεροπούλου Μαρία
  1. Σαββίδου Ιωάννα
  1. Σμήλιος Ηλίας
  1. Στεφανίδου Σοφία
  1. Τζένου Εύα
  1. Τζούλη Μαρία
  1. Τζώτζης Βασίλης
  1. Τρώντσιου Λίτσα
  1. Τσαλταμπάση Κατερίνα
  1. Τσολάκης Θανάσης
  1. Φίλιου Ρένα
  1. Χατζηθεοδωρίδου Μαίρη
  1. Χριστοφόρου Νίκος

Πελοπόννησος – Στερεά Ελλάδα

  1. Αποστολόπουλος Ανδρέας
  1. Ασμής Λάζαρος
  1. Βασειλειάδης Βασίλης
  1. Γράφου Ματίνα
  1. Ηλιάδη Δέσποινα
  1. Ηλιάδη Σοφία
  1. Ιωαννίδου Κατερίνα
  1. Κατσιώλη Αγγελική
  1. Καφές Μάνος
  1. Κολονιώτου Αναστασία
  1. Κυπραίος Εμμανουήλ
  1. Κωνσταντοπούλου Χρυσή-Ευτυχία
  1. Λαδά Χριστίνα
  1. Λασπίδου Αλίκη
  1. Λέκκας Παναγιώτης
  1. Μαλικούρτη Ελένη
  1. Μαστραπά Θεοδώρα
  1. Μίχας Γιώργος
  1. Μπαζώρας Γιάννης
  1. Μπιρμπίλη Καραλέκα Χριστίνα
  1. Μπίσσα Ελισάβετ
  1. Νικολοπούλου Φωτεινή
  1. Παπαχρόνης Δημήτρης
  1. Παυλοπούλου Ευρυδίκη
  1. Πολυζώη Νίκη
  1. Σβερκούνος Σπύρος
  1. Σενή Βασιλική
  1. Χαλιμούρδα Αντιγόνη
  1. Χρυσαφόπουλος Κώστας

 

 

Ήπειρος – Ιόνια – Θεσσαλία

  1. Αλεξάκος Φώτης
  1. Αναγνωστοπούλου Αρετή
  1. Βασιλείου Καλιρρόη
  1. Γκαραγκάνη Αγγελική
  1. Γκουλιώνης Στέφανος
  1. Γραβάνη Κατερίνα
  1. Ευαγγελάκος Βαγγέλης
  1. Καββαδάς Διονύσης
  1. Καραμαγκιόλας Σάκης
  1. Καρεγκλά Ελισάβετ
  1. Κατσιαμπούρα Σούλα
  1. Κλιάφα Βίτυ
  1. Κοντελές Δημήτρης
  1. Κοντογιάννη Μαριλένα
  1. Κούρτη Ιουλία
  1. Κωστογιάννης Ταξιάρχης
  1. Λάκκα Λαυρία
  1. Λιάπη Ελισάβετ
  1. Μαυροζούμης Σπύρος
  1. Μητσοπούλου Όλγα
  1. Μούστου Γαβριέλα
  1. Ντούπη Μαρία
  1. Παλάτου Φανή
  1. Παπαθανασίου Αργύρης
  1. Παππάς Θεόφιλος
  1. Παρασκευά Αναστασία
  1. Πολίτης Λουκάς
  1. Πρεκατές Αλέξης
  1. Σεβαστίδου Όλγα
  1. Σούρλα Ευδοκία
  1. Σοφοτάσιου Μαρία
  1. Τέγου Μαρία
  1. Τζαβέλλα Λίτσα
  1. Τζελέτας Νίκος
  1. Τζέρπος Νίκος
  1. Τζομάκα Αρετή
  1. Τσαρούχα Δήμητρα
  1. Τσιλιμπαρή Όλγα
  1. Τσιούπης Κωνσταντίνος
  1. Χρυσικού Γιαννούλα
  1. Χύτας Δημήτρης

Κρήτη – Νησιά Αιγαίου

  1. Αλχατζίδου Μάχη
  1. Αντίοχος Βασίλης
  1. Βαφιά Μαρίκα
  1. Γεωργοκώστα Σοφία
  1. Γιακουμάκης Μανώλης
  1. Γκίκα Έφη
  1. Γκουλιούμη Ζακελίνα
  1. Διαμάντας Ανδρέας
  1. Διαμαντίδης Τάκης
  1. Ζαμπουλάκης Νίκος
  1. Ζάχου Ελένη
  1. Καραμπατζάκη Αλίκη
  1. Καψαλάκη Σταυρούλα 
  1. Κιτσώνας Μιχάλης
  1. Κοκκόλης Λεωνίδας
  1. Κούντη Σοφία
  1. Κυριακόπουλους Μάνθος
  1. Λαμπράκης Στέλιος
  1. Λιόντος Βασίλης
  1. Μαυρίδη Μαρία
  1. Μπιχάκης Φώτης
  1. Μποτσώλης Φώτης
  1. Μπουτούλη Εύη
  1. Νικολόπουλος Απόστολος
  1. Νομικός Πέτρος
  1. Οικονομάκη Μαρία
  1. Παζαρλή Αγγελική
  1. Πανούλας Πάνος
  1. Παπαδημητρίου Τάκης
  1. Παπαδογιαννάκης Μίνως
  1. Παπαμηνά Μαργαρίτα
  1. Παπαστεργίου Ευμορφία
  1. Πιπίλη Αναστασία
  1. Ρακόπουλος Κώστας
  1. Ρώιμπα Φωτεινή
  1. Σβάρνα Καλλιόπη
  1. Σγατζός Αριστείδης
  1. Σκαρσουλη Βαγγελιω
  1. Σπανουδάκης Αντώνης
  1. Στρατουδάκης Αναστάσης
  1. Τζήκα Δώρα
  1. Τρούλη Αντιγόνη
  1. Τσίτσος Άρης
  1. Τσορμπατζόγλου Μιχάλης
  1. Φαγογένης Κώστας
  1. Φατής Θανάσης
  1. Φιλιακούδη Γεωργία
  1. Χαιρέτη Ειρήνη

Ιδιωτική Εκπαίδευση

  1. Αγοραστού Λήδα
  1. Άλλιου Μάδγα
  1. Αρφάνη Δάφνη
  1. Ασπράγκαθος Αβραάμ
  1. Ασπρούδη Κατερίνα
  1. Βακαλούδη Ευαγγελία
  1. Βαριπάτη Έλλη
  1. Βέργος Λεωνίδας
  1. Δελαγραμμάτικα Φίλια
  1. Διαβολάκης Θανάσης
  1. Διαμάντης Γιώργος
  1. Ζάχαρη Αγγελική
  1. Ζάχαρης  Χαράλαμπος
  1. Ζούπα Σοφία
  1. Θεοχαροπούλου Κωνσταντίνα
  1. Κακαλής Χρήστος
  1. Καλαμπαλίκης Χρήστος
  1. Καπετανάκη Γαρυφαλλιά
  1. Καραλή Αιμιλία
  1. Καράτζης Γιώργος
  1. Καρδαμήτσης Παναγιώτης
  1. Κετάνη Ελένη
  1. Κοζανιτάς Γιώργος
  1. Κολοβός Δημήτρης
  1. Κοντομήτρου Νάσια
  1. Κοτσώνη Λαμπρινή
  1. Κουτρομάνος Μιχάλης
  1. Λαμπροπούλου Μίνα
  1. Λέντζιου Δήμητρα
  1. Μανουσέλη Μαίρη
  1. Μανωλάκης Ιάσονας
  1. Μασούρας Ιάσονας
  1. Μεσολογγίτη Πηνελόπη
  1. Μιχαηλίδου Ελένη
  1. Μπάρλος Λουκάς
  1. Μπατζάκης Παναγιώτης
  1. Ντρενογιάννη Αντωνία,
  1. Ντρίζος Άγγελος
  1. Οικονομίδου Φανή
  1. Παπαγεωργίου Κώστας
  1. Παπαδήμας Δημήτρης
  1. Παπανικολάου Νόρα
  1. Πάπαρη Ιωάννα
  1. Παπαχρόνης Θοδωρής
  1. Παστρωμά Στεφανία
  1. Πελεκούδας Νίκος
  1. Περράκη Ιωάννα
  1. Ράπτη Αναστασία
  1. Σούρλας Κωνσταντίνος
  1. Τάχου Εύη
  1. Τεμπονέρα Δήμητρα
  1. Τόλη Λίτσα
  1. Τσιλικούδη Ελισάβετ
  1. Τσιούνης Διονύσης
  1. Χαντζή Μαρία

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

  1. Αμπάτης Διονύσης
  1. Αραχωβίτης Λάμπρος
  1. Βασιλείου Νίκος
  1. Γρύλλιας Κωνσταντίνος
  1. Γούναρη Παναγιώτα
  1. Γρόλλιος Γιώργος
  1. Θεμελής Σπύρος
  1. Καπιτσίνης Νίκος
  1. Κάργας Γιώργος
  1. Κατσανεβάκη Ζαμπία
  1. Κατσιαμπούρα Γιάννα
  1. Κουσουρής Δημήτρης
  1. Κωνσταντίνος Γρύλλιας
  1. Κωστοπούλου Βάσω
  1. Λιάμπας Τάσος
  1. Λούβρου Ιωάννα
  1. Μαυρουδέας Σταύρος
  1. Μπουγιούκος Κωσταντίνος
  1. Νικολούδης Δημήτρης 
  1. Παλούκης Κώστας
  1. Παυλόπουλος Δημήτρης
  1. Πετροκόκκινος Λουκάς
  1. Σκορδούλης Κώστας
  1. Σκούφογλου Μάνος
  1. Σταμούλης Κώστας
  1. Τζήκας Χρήστος
  1. Τονοζλής Γιώργος
  1. Χατήρης Μανόλης
  1. Ψύλλος Στάθης

Εργαζόμενοι/ες στην Έρευνα

  1. Kορδαλής Νίκος
  1. Βλάχας Παντελής
  1. Βυθούλκα Αναστασία
  1. Δελασούδας Ιάκωβος
  1. Ζαφειρόπουλος Χάρης
  1. Θάνου Ειρήνη
  1. Κοντοδήμας Κωνσταντίνος
  1. Κοσίνας Χρήστος
  1. Κούρλα Μιχαέλα
  1. Κουρνοπούλου Αντωνία
  1. Κυριακίδη Σοφία
  1. Μαλεφάκη Ηρώ
  1. Μαυροειδή Δήμητρα
  1. Μηνακάκης Αλέξανδρος
  1. Παπαδάκη Ευγενία
  1. Παπαδάκης Δημήτρης
  1. Παλληκαράκης Νίκος
  1. Πισίνας Γιώργος
  1. Προυσαλίδη Θένια
  1. Σάμαρης Μιχάλης
  1. Σπυρόπουλος Φώτης
  1. Τζιουβάρα Ολύβια